Pregovori

Merkel i Plenković se nadaju pomacima za Albaniju i S. Makedoniju

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu.
Vijesti / Svijet | 17. 01. 2020. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavili su kako se nadaju da će doći do pomaka u otvaranju pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije s EU-om na samitu koji u svibnju organizira predsjedateljica Unije Hrvatska.

Unija je obećala da će početi pregovore s dvije istočnoeuropske države, ali su Francuska, Danska i Nizozemska to blokirale na europskom samitu u listopadu.

Merkel i Plenković su o zastoju u proširenju Unije razgovarali u Berlinu tijekom posjeta hrvatskog premijera Njemačkoj, javlja Hina.

“Samit o zapadnom Balkanu koji će se održati u Zagrebu je vrlo važna stvar zbog problema s početkom pregovora S. Makedonije i Albanije. Nadamo se da ćemo na sastanku na vrhu EU-a i zemalja zapadnog Balkana postići pomake na tom polju”, rekla je Angela Merkel nakon razgovora s Plenkovićem.

Plenković također optimistično gleda na samit koji će se održati 5. i 6. svibnja u Zagrebu.

“Ovaj samit će dati realnu perspektivu u odnosima EU-a sa zemljama u susjedstvu kako bi znali kojom dinamikom će se ove zemlje kretati prema članstvu”, rekao je Plenković.

Dvoje dužnosnika razgovaralo je i o koordinaciji predsjedanja EU-om i potvrdilo želju da zajednički rade na rješavanju problemima poput brexita i dugoročnog proračuna EU-a.

Njemačka će 1. srpnja preuzeti od Hrvatske rotirajuće predsjedanje EU-om.

Kopirati
Drag cursor here to close