Ne mogu bez nas

Merkel: Neophodni su nam radnici i izvan EU-a

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji video-podcast kako bi alarmirala javnost zbog nedostatka kvalificirane radne snage u državi, rekavši da bi tomoglo natjerati njemačka poduzeća da se presele u inozemstvo.
Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2019. u 23:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:DPA / jemačka se okreće kvalificiranim radnicima iz ostatka svijeta

Njemačko i tržište rada EU-a je očito iscrpljeno. Zato se Njemačka sada okreće i kvalificiranim radnicima iz ostatka svijeta. Jer bez stručnih radnika prijeti iseljavanje poduzeća i slabljenje njemačkog gospodarstva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel iskoristila je svoj redovni subotnji video-podcast kako bi alarmirala javnost zbog nedostatka kvalificirane radne snage u državi, rekavši da bi tomoglo natjerati njemačka poduzeća da se presele u inozemstvo.

„Znamo da mnogi sektori i kompanije traže kvalificirane radnike", rekla je Merkel. „Bez dovoljno stručnih radnika Njemačka kao gospodarstvo više ne može biti uspješno".

„Zato je neophodno ulaganje svih snaga kako bi zaposlili dovoljan broj stručnjaka. U suprotnom, poduzeća će se morati iseljavati - a, naravno, to ne želimo."

Upozorenje kancelarke dolazi uoči samita onovom zakonu o useljavanju stručne radne snage između predstavnika vlade, poslodavaca i sindikata koji bi trebao biti održan u ponedjeljak navečer u Berlinu.

Kvalificirani radnici koji nisu iz Europske unije

Njemačka želi riješiti nedostatak stručnjaka pružanjem „dobre izobrazbe za što veći broj ljudi" i maksimalnog iskorištavanja potencijala njemačkog tržišta rada, rekla je Merkel. Ali istodobno, Berlin želi omogućiti pojačano useljavanje kvalificiranih radnika ne samo iz drugih zemalja Europske unije nego i izvan nje, prenosi Deutsche Welle.

U Njemačkoj već radi 2,5 milijuna građana iz zemalja EU-a. „Ali to nije dovoljno i zato također moramo tražiti kvalificirane radnike izvan Europske unije", rekla je Merkel.

Zakon o imigraciji kvalificiranih radnika koji bi trebao stupiti  na snagu 1. ožujka 2020. godine ima za cilj olakšavanje dolaska u Njemačku kvalificiranim radnicima iz zemalja koje nisu članice EU-a.

Meksiko i Azija

 Samit u ponedjeljak će se baviti pitanjem kako najbolje primijeniti novi zakon o imigraciji kvalificirane radne snage, uz memorandum o razumijevanju koji će biti usvojen na kraju sastanka. Nacrt dokumenta, koji je citirala grupa novinara iz skupine Redaktionsnetzverk Deutschland (RND), pozvao je državu da angažira i dodatno osoblje i organizira središnji ured koji bi pomogao ubrzanje procesuiranje viza. Također je rečeno da treba proširiti ponudu za tečajeve njemačkog kako bi ih potencijalni kvalificirani radnici mogli završiti već u  zemljama porijekla.

Njemačkoj su najviše potrebni inženjeri elektrotehnike, metalurgije i mehatronike, kuhari, medicinske sestre, njegovatelji, IT stručnjaci. U fokusu zemlja kojima se novi zakon obraća su Meksiko, Filipini, Brazil, Indija i Vijetnam. Programi za dovođenje radnika iz zemalja zapadnog Balkana su već godinama na snazi.

Ministar rada Hubertus Heil nastojao je ublažiti zabrinutost u dijelu stanovništva koje je nepovjerljivo prema useljenicima, rekavši za dnevnik Augsburger Allgemeine da se ovaj potez vlade - regrutiranje stručnjaka - ne odnosi na nekontroliranu imigraciju, nego na kontrolirano useljavanje kvalificiranih radnika koji su potrebni kako bi Njemačka ostala gospodarski jaka i u budućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close