Budućnost EU

Merkel i Macron do sredine lipnja žele predstavti planove za reformu EU

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska u raspravu o budućnosti Europske unije „unose različite aspekte i stajališta“ ali da se, gledajući u cjelini, „može doći do dobrog rezultata“.
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2018. u 19:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron žele, unatoč mnogim različitim stajalištima, do sredine godine predstaviti zajednički plan za reformu Europske unije, priopćeno je tijekom posjeta francuskog predsjednika Njemačkoj u četvrtak u Berlinu.

„Ono što nam je potrebno su otvorene rasprave i na kraju i sposobnost za postizanje kompromisa“, rekla je Merkel nakon susreta s Macronom.

Merkel je naglasila kako Njemačka i Francuska u raspravu o budućnosti Europske unije 'unose različite aspekte i stajališta' ali da se, gledajući u cjelini, 'može doći do dobrog rezultata'.

I Merkel i Macron su se složili da eurozona još uvijek nije dovoljno otporna na krize, prenosi Hina.

''Mi moramo dalje razvijati gospodarsku i monetarnu uniju'', rekla je Merkel. Kancelarka i francuski presjednik su najavili da do EU samita u lipnju žele donijeti 'zajedničke odluke' koje se tiču reformi unutar Europske unije.

Francuski predsjednik je pritom naglasio kako Europe trenutno stoji na raskrsnici.

''Mi živimo u jednoj fazi europske avanture koja je stvarno jedinstvena. Zajednička suverenost Europe je kroz ratove i trgovinske sukobe stavljena na kušnju'', rekao je francuski predsjednik.

Kao reformske teme o kojima bi se raspravljalo do lipnja navedeni su europska azilantska politika, zajednička vanjska politika te daljnji razvoj gospodarske i monetarne unije.

Razlike između Berlina i Pariza su posebice vidljive kad je u pitanju produbljivanje zajedničke gospodarske i monetarne politike. Najviše otpora s njemačke strane dolazi upravo iz Merkeličine Unije CDU/CSU dok je drugi partner u koalicijskoj vladi, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) po ovom pitanju bliži stavovima Macrona.

Povjerenik Europske komisije za proračun Guenther Oettinger (CDU) pozvao je svoju stranku na kompromis glede monetarne politike.

Merkel i Macron su izrazili zajedništvo glede predstojećih susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. I Macron i Merkel sljedećeg tjedna putuju u Washington gdje će u odvojenim susretima razgovarati s Trumpom o temama poput trgovinskog spora između SAD-a i EU-a te krize u Siriji.

Kopirati
Drag cursor here to close