Pitanje trgovine

Tusk upozorio na "tvrdu granicu" s Irskom nakon Brexita

''Ne može biti nesporne trgovine izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta. Sporenje je neizbježna nuspojava Brexita, po prirodi stvari'', kazao je Tusk, prenosi Reuters.
Gospodarstvo / Posao | 01. 03. 2018. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk upozorio je u četvrtak Britaniju da bi njen plan napuštanja carinske unije i jedinstvenog tržišta EU mogao značiti povratak "tvrdoj granici" s Irskom.

Obraćajući se na poslovnoj konferenciji u Bruxellesu prije nego što otputuje na radni ručak u London s britanskom premijerkom Theresom May, Tusk je izjavio da je jučerašnji prijedlog EU da se Sjeverna Irska inkorporira u "zajedničku regulatornu oblast" s EU najbolja opcija kako bi se izbjegao spor oko granice - ali da će on zapitati u Londonu može li Britanija predložiti nešto bolje.

 ''Do sada, niko nije izašao s nečim pametnijim od toga. Za nekoliko sati upitat ću London ima li britanska vlada drugu ideju koja bi bila efikasnija u sprečavanju tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske'', izjavio je Tusk na skupu Business Europe.

Također je potvrdio da će sljedećeg tjedna podnijeti prijedloge za pregovore o budućim trgovinskim odnosima s Britanijom. Oni će uslijediti nakon očekivane objave prijedloga Therese May u petak.

Tusk je, međutim, upozorio da "crvene linije" koje je odredila May prema jedinstvenom tržištu i carinskoj uniji znače da bi izvjesna sporenja oko trgovine između EU i Ujedinjenog Kraljevstva bila neizbježna.

''Ne može biti nesporne trgovine izvan carinske unije i jedinstvenog tržišta. Sporenje je neizbježna nuspojava Brexita, po prirodi stvari'', kazao je Tusk, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close