Nakon ostavke Bouteflike

Međunarodna zajednica prati događanja u Alžiru

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u srijedu protiv stranog miješanja u alžirsku politiku. ''Nadamo se da unutarnji procesi u toj zemlji ni na koji način neće uticati na prijateljsku prirodu naših odnosa'', kazao je Peskov.
Vijesti / Svijet | 03. 04. 2019. u 16:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Alžirski međunarodni partneri pomno promatraju šta će se dogoditi u toj zemlji nakon ostavke dugogodišnjeg čelnika  Abdelaziza Bouteflike. 

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u srijedu protiv stranog miješanja u alžirsku politiku. ''Nadamo se da unutarnji procesi u toj zemlji ni na koji način neće uticati na prijateljsku prirodu naših odnosa'', kazao je Peskov. 

Alžirski ministar vanjskih poslova nedavno je posjetio Moskvu, a dvije zemlje ekonomski su i geopolitički saveznici još iz sovjetske ere. 

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izrazio je nadu da će Alžirci 'nastaviti s tom demokratskom tranzicijom u duhu mira i odgovornosti'  koji je pratio prosvjede koji su doveli do Bouteflikinog odlaska s vlasti. 

Francuska, nekadašnji kolonijalni vladar i ključni trgovinski partner Alžira, našla se pod vatrom kritika jer je ranije izražavala podršku Boutefliki. 

Američki State Department priopćio je da je na Alžircima da odluče o idućim koracima. Američka vlada u proteklim je tjednima izražavala podršku alžirskim miroljubivim prosvjedima. Otkako vodi borbu protiv islamističke pobune u 1990-im, Alžir blisko surađuje sa SAD-om i  Europom u borbi protiv terorizma, prenosi Associated Press.

Kopirati
Drag cursor here to close