Alžir

Političari i aktivisti traže ostavku predsjednika Alžira

"Nacionalna koordinacija za promjenu" pozvala je i Vladu Alžira da podnese ostavku, nakon protesta protiv Buteflikine vladavine koja traje već 20 godina.
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2019. u 10:06

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina alžirskih političara "Nacionalna koordinacija za promjenu" pozvala je predsjednika Alžira Abdelaziza Butefliku da se povuče s te pozicije na kraju mandata.

U priopćenju skupine poziva se i vojska Alžira da se ne miješa u izbor naroda, prenosi Slobodna Europa.

"Nacionalna koordinacija za promjenu" pozvala je i Vladu Alžira da podnese ostavku, nakon protesta protiv Buteflikine vladavine koja traje već 20 godina.

Alžirska skupina sastavljena je od političkih lidera, članova opozicije i aktivista.

Buteflika je u ponedjeljak, 11. ožujka, odgodio predsjedničke izbore zakazane za 18. travanj i priopćio da odustaje od kandidature za peti mandat na poziciji šefa države.

Priopćenje predsjednika uslijedilo je dan nakon što je Buteflika (82) izašao iz bolnice u Švicarskoj, u kojoj je proveo dva tjedna.

''Neće biti trećeg mandata. Za mene nikada nije postojalo pitanje. S obzirom na moje zdravstveno stanje i godine, moja posljednja dužnost prema alžitskom narodu je da uvijek doprinosim izgradnji nove republike'', naveo je Buteflika u priopćenju.

Četvrti mandat alžirskog predsjednika ističe 28. travnja.

Tijekom masovnih prosvjeda protiv vladavine Buteflike, koji su trajali nekoliko tjedana, privedeno je 195 ljudi, a povrijeđeno je više od 180.

Kopirati
Drag cursor here to close