Neće biti lako

May brani odgodu Brexita, kritičari traže ostavku

May je rekla da i ona smatra kako ništa nije važnije od napuštanja EU-a te je istaknula da želi da Velika Britanija ratificira sporazum o povlačenju
Vijesti / Svijet | 11. 04. 2019. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska premijerka Theresa May branila je u četvrtak odluku o odgodi brexita te je zatražila kompromis o načinu napuštanja EU-a s vođom opozicije, dok je jedan torijevac u parlamentu zatražio premijerkinu ostavku.

Europska je unija pristala odgoditi brexit do 31. listopada, a May traži dogovor s laburistima kako bi parlament odobrio njezin tri puta srušeni sporazum s EU-om o načinu napuštanja bloka.

"To nije uobičajena britanska politika, postizanje sporazuma neće biti lako jer će za uspjeh trebati kompromisi obje strane", rekla je May u parlamentu.

May je dogovorila odgodu u jutarnjim satima na EU summitu u Bruxellesu, čime je spriječila napuštanje Europske unije bez dogovora u petak, ali je pružila malo novih informacija o tome kako će razriješiti najveću britansku političku krizu u više od 70 godina.

Odluka o drugoj odgodi brexita izazvala je ljutitu reakciju tvrdolinijaša koji žele napustiti Europsku uniju što je brže moguće. Poznati euroskeptik Bill Cash premijerkin je potez nazvao "bijednom predajom". "Prihvaća li ona također da sporazum o povlačenju potkopava našu demokraciju, ustavni temelj Sjeverne Irske, naše pravo da sami vladamo, kontrolu nad našim zakonima te da potkopava naše nacionalne interese? Hoće li odstupiti?, rekao je Cash. "Mislim da znate odgovor", uzvratila je May.

May je rekla da i ona smatra kako ništa nije važnije od napuštanja EU-a te je istaknula da želi da Velika Britanija ratificira sporazum o povlačenju što je prije moguće, kako bi izbjegla raspisivanje izbora za Europski parlament 23. svibnja, piše Hina.

Opozicijski vođa, čelnik laburista, Jeremy Corbyn bio je kritičan prema potrebi daljnje odgode, ali i svjestan da se mora dalje pregovarati kako bi se izašlo iz slijepe ulice. "Ova druga odgoda u dva tjedna predstavlja, ne samo diplomatski neuspjeh, već je nova prijelomnica u vladinom pogrešnom vođenju brexita", rekao je Corbyn.

I May i Corbyn su istaknuli kako žele nastaviti razgovore. "Idemo onda pronaći način za rješenje krize kako bi mogli sporazumno napustiti Europsku uniju, što je ranije moguće", rekla je May. Ali euroskeptici u njenoj stranci nisu takvog raspoloženja te upozoravaju May da će ponovno, po četvrti put, glasati protiv sporazuma, s obzirom da u njemu nema ništa novo. "Ustrajnost je vrlina, ali čista tvrdoglavost nije", rekao je euroskeptični torijevac i zastupnik u parlamentu Mark Francois.

Kopirati
Drag cursor here to close