Altea

BuzzFeed: Brexit bez sporazuma značit će i manje britanskih vojnika u BiH

Јedna od misija koje bi mogle pretrpjeti štetu zbog Brexita jeste i mirovna operacija u BiH "Altea"
Vijesti / Flash | 04. 04. 2019. u 21:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Dan Kitwood/AFP/Getty Images / Ilustracija

Ako parlament Velike Britanije ne usvoji sporazum o Brexitu, britanski vojnici vjerojatno će se morati povući iz operacija u BiH koje predvodi EU, piše portal BuzzFeed.

''Јedna od misija koje bi mogle pretrpjeti štetu zbog Brexita jeste i mirovna operacija u BiH "Altea" započeta 2004. godine, kada je brojala 7.000 pripadnika - navedeno je u tekstu, kojeg prenosi Srna.

Ministarstvo obrane Velike Britanije je BuzzFeed-u potvrdilo da će, ako dođe do Brexita bez sporazuma s EU biti potrebno da se usuglasi poseban dokument kako bi britanske trupe nastavile da sudjeluju u operaciji "Altea".

BuzzFeed prenosi ocjenu britanskih dužnosnika da bi slabljenje prisustva Londona na zapadnom Balkanu nakon Brexita moglo izazvati zabrinutost u regiji i među saveznicima.

Precizirano je da je proteklih godina broj vojnika smanjen na oko 600, a da je glavna svrha operacije obuka pripadnika Oružanih snaga BiH.

Pri tom se podsjeća da je britanski tajnik obrane Gevin Wiliamson najavio prošlog lipnja da će Velika Britanija poslati još 40 vojnika u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close