Breivik tužio državu

Ubio 77 ljudi, žali se što je u izolaciji

"Tuži državu jer je u ekstremnoj izolaciji 11 godina i nema kontakta s drugim ljudima osim sa svojim stražarima", rekao je Breivikov odvjetnik Oeystein Storrvik.
Vijesti / Svijet | 19. 08. 2023. u 08:56 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Anders Breivik

Norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik tuži državu zbog navodnog kršenja ljudskih prava jer se nalazi u ekstremnoj izolaciji te je podnio još jedan zahtjev za uvjetnim otpustom, rekao je njegov odvjetnik - prenosi Hina.

Desničarski militant ubio je 77 ljudi, uglavnom tinejdžera, u pucnjavi i bombardiranju u najtežem mirnodopskom zločinu u Norveškoj u srpnju 2011. godine.

"Tuži državu jer je u ekstremnoj izolaciji 11 godina"

Breivik, sada 44-godišnjak, služi najdužu norvešku kaznu od 21 godine, koja može biti produžena ako ga se i dalje bude smatralo prijetnjom.

"Tuži državu jer je u ekstremnoj izolaciji 11 godina i nema kontakta s drugim ljudima osim sa svojim stražarima", rekao je Breivikov odvjetnik Oeystein Storrvik.

"Prošle godine premješten je u novi zatvor i nadali smo se da će ondje biti bolji uvjeti i da će se moći sastajati s drugim ljudima", dodao je Storrvik.

2017. godine, Breivik je izgubio slučaj o zaštiti ljudskih prava kad je žalbeni sud poništio presudu nižeg suda da je njegova izolacija u trosobnoj ćeliji nehumana.

Prošle godine norveški sud također je odbio njegov zahtjev za uvjetnim otpustom, rekavši da i dalje predstavlja opasnost od nasilja.

Storrvik je rekao da očekuje da će okružni sud u Oslu saslušati tužbu na proljeće.

Kopirati
Drag cursor here to close