11 godina nakon masakra

U Norveškoj otvoren spomenik žrtvama Andersa Breivika

Na otoku je, preobučen u policajca, ubio 69 osoba, uglavnom tinejdžera koji su bili u omladinskom kampu Laburističke stranke
Vijesti / Svijet | 19. 06. 2022. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Norveškoj je otkriven spomenik žrtvama masovnog ubojice i neonacista Andersa Behringa Breivika koji čini 77 brončanih stubova koji predstavljaju po jednog ubijenog u napadu 2011. godine.

Svečanosti koja je obavljena skoro 11 godina nakon smrtonsonog napada nazočili su preživjeli, obitelji žrtava, premijer Јonas Gahr Store i princ Haakon.

“Potrebno nam je mjesto koje će nas zauvijek podsjećati na one koje smo izgubili, mjesto sa kojeg će naša dijeca i unuci učiti što se dogodilo i o posljedicama ekstremizma i mržnje”, naglasio je Store.

Breivik je 22. srpnja 2011. godine aktivirao bombu skrivenu u kombiju nedaleko od sjedišta administracije u Oslu, gdje je poginulo osam osoba, nakon čega se uputio na otok Utoya.

Na otoku je, preobučen u policajca, ubio još 69 osoba, uglavnom tinejdžera koji su bili u omladinskom kampu Laburističke stranke

On je rekao da je napad izvršio jer su žrtve prihvatile multikulturizam.

Breivik je 2012. godine osuđen na 21 godinu zatvora, što je najstroža kazna u Norveškoj i koja može biti produžena sve dok on bude smatran prijetnjom po društvo.

Kopirati
Drag cursor here to close