Najveći pokušaj prelaska granice

Maroko zaustavio tri broda puna migranata na putu za Europu

U sukobima je ozlijeđeno sedam pripadnika sigurnosti i dva migranta i oni su prebačeni u provincijsku bolnicu Nador, rekao je dužnosnik.
Vijesti / Svijet | 14. 05. 2019. u 10:05 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marokanske vlasti priopćile su danas da su spriječile brodove u kojima se nalazilo 117 podsaharskih migranata da pređu u Europu i uhitile su 40 osoba koje su pokušale prijeći ogradu u španjolskoj sjevernoafričkoj enklavi Melilji. 

Neimenovani marokanski vojni dužnosnik izjavio je za AP da je mornarica spriječila tri broda da otplove u subotu preko Mediterana. Za sada se ne zna gdje su odvedeni migranti koji su se nalazili u brodovima. 

U međuvremenu, neimenovani policijski službenik u sjevernom marokanskom gradu Nadoru izjavio je da je u nedjelju uhićeno 40 migranata dok su pokušavali provaliti žičanu ogradu u Melilji. 

Druga skupina od 52 migranta uspela je da pređe u Španjolsku. Marokanske vlasti ocijenile su to najvećim pokušajem prelaska granice u Melilju od listopada. 

U sukobima je ozlijeđeno sedam pripadnika sigurnosti i dva migranta i oni su prebačeni u provincijsku bolnicu Nador, rekao je dužnosnik. 

Marokanske vlasti posljednjih mjeseci pojačavaju sigurnost protiv migranata, nakon što je Španjolska prošle godine postala vodeća ulazna točka za migraciju u Europu. Pritisak migranata također raste tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Najmanje 250 migranata uhićeno u Nadoru ili dok je prošlog mjeseca pokušalo prijeći morem, navodi marokanska udruga za ljudska prava.

Dolasci migranata u Španjolsku prošle godine nadmašili su one u Italiju i Grčku. Oko 60.000 migranata stiglo je u Španjolsku, gotovo svi su stigli preko mora, nakon čega su EU i Španjolska povećale pomoć i suradnju s marokanskim vlastima.

AP prenosi, pozivajući se na držanu novinsku agenciju Libana, da se u ponedjeljak prevrnuo ribarski brod dok je ilegalno prevezao osam sirijskih izbjeglica na mediteranski otok Kipar. U izvještaju se navodi da je Libanska mornarica privela tri Sirijca kad su se vratili na obalu i da je preostalih pet nestalo. Liban je domaćin najvećem broju izbjeglica po glavi stanovnika na svijetu, s oko jedan milijun Sirijaca.

Ukupno gledajući, protok migranata u Europu je pao od 2015., kada je na kontinent ušlo čak jedan milijun migranata.

Kopirati
Drag cursor here to close