Nakon sedam dana lutanja

Malta prihvatila primiti brod s 230 migranata koji je odbila Italija

Nova populistička vlada Italije , u čijem je sastavu antiimigrantska stranka Liga, uzdrmala je europsku politiku prema migrantima objavljujući da više neće dopustiti ulazak brodovima kojima upravljaju humanitarne agencije koje spašavaju migrante.
Vijesti / Svijet | 26. 06. 2018. u 19:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Malta će dopustiti spasilačkom brodu Lifeline da se usidri u neku od njenih luka nakon što mu je Italija odbila ulazak, okončavši skoro tjedan dana dugu odiseju broda na Mediteranu s više od 230 migranata u njemu, priopćio je u utorak talijanski premijer Giuseppe Conte.

Odobrenjem je razriješen spor s Rimom, gdje je nova populistička vlada, u čijem je sastavu antiimigrantska stranka Liga, uzdrmala europsku politiku prema migrantima objavljujući da više neće dopustiti ulazak brodovima kojima upravljaju humanitarne agencije koje spašavaju migrante.

Opasna morska ruta prema Italiji glavna je linija za europske tražitelje azila iz Afrike, od kojih su na tisuće poginuli na moru tijekom proteklih nekoliko godina. Posada Lifelinea priopćila je da je tijekom noći jedna osoba morala biti evakuirana iz medicinskih razloga i da se opće stanje na brodu pogoršava.

Misija Lifeline, humanitarna grupa koja upravlja brodom, pozdravila je maltešku odluku, ali je priopćila na Twitteru da "mi sada trebamo druge zemlje EU da prihvate te ljude", prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close