Jasna poruka

Mađarska: EU ne bi trebala proizvoditi oružje, ni obučavati vojnike u Ukrajini

"Proizvodnja oružja ili obuka vojnika na teritoriju Ukrajine, u zoni borbenog djelovanja, za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer bi takva odluka odmah uvukla Europsku uniju u rat", rekao je ministar mađarskim novinarima.
Vijesti / Politika | 24. 10. 2023. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mađarska ne podržava ideju da EU sudjeluje u proizvodnji oružja i obuci vojnika u Ukrajini jer bi to značilo uvlačenje zemalja članica Unije u vojne operacije protiv Rusije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto nakon sastanka s njegovim kolegama iz EU-a u Luksemburgu.

Više o ideji da njemačke tvrtke otvore pogone u Ukrajini ovdje, a više o ideji da britanski instruktori odu obučavati vojnike u Ukrajinu ovdje, prenosi Geopolitika.news.

"Proizvodnja oružja ili obuka vojnika na teritoriju Ukrajine, u zoni borbenog djelovanja, za nas je apsolutno neprihvatljiva, jer bi takva odluka odmah uvukla Europsku uniju u rat", rekao je ministar mađarskim novinarima, a prenosi MTI. Inzistirao je na tome da je EU politički i gospodarski blok, a ne vojni savez.

Szijjarto je također rekao da Mađarska neće dopustiti bilo kakav pritisak na tu zemlju u sklopu nastojanja da se ubrza proces pristupanja Ukrajine EU. "Za nas je potpuno neprihvatljivo da buduće članstvo samo jedne zemlje opravdavamo sigurnosnim razlozima", rekao je Szijjarto i na nešto drugačiji način potvrdio nedavno iznesen stav premijera Orbana koji je rekao da EU nikako ne bi trebala priključiti zemlju na čijem teritoriju se vodi rat.

Kopirati
Drag cursor here to close