Ispred vrata Rusije

Macron stigao u Kazahstan pa najavio poslovne ugovore

"Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas", rekao je Macron Tokajevu.
Vijesti / Svijet | 01. 11. 2023. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doputovao je danas Kazahstan, prvi dio svog putovanja u središnju Aziju, regiju koja se dugo smatrala ruskim dvorištem i koja je privukla pozornost Zapada kad je počeo rat u Ukrajini.

Bogat naftom 

Kazahstan bogat naftom već se uzdigao kao zamjenski opskrbljivač sirovom naftom za europske zemlje koje su obustavile rusku opskrbu i važna poveznica u novoj kinesko-europskoj trgovačkoj ruti koja zaobilazi Rusiju.

Na sastanku s kazahstanskim predsjednikom Kasimom-Žomartom Tokajevom, Macron je pohvalio Astanu što je odbila zauzeti stranu Moskve po pitanju Ukrajine i najavio da Francuska i Kazahstan namjeravaju potpisati značajne poslovne ugovore, prenosi Hina. 

"Bit ćemo u mogućnosti postići napredak u važnim međunarodnim pitanjima, naglasiti našu predanost povelji Ujedinjenih naroda i načelima kao što su teritorijalni integritet i nacionalni suverenitet", rekao je.

Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog pojačanih diplomatskih aktivnosti Zapada u bivšim sovjetskim srednjoazijskim zemljama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je nedavno da Zapad pokušava odvući ruske "susjede, prijatelje i saveznike" od Moskve.

Pritisak?

"Nikako ne podcjenjujem pritisak koji neki akteri možda vrše na vas", rekao je Macron Tokajevu.

"Francuska visoko cijeni naše prijateljstvo. Mi slijedimo put prijateljstva. To je put za vašu zemlju koja odbija biti vazal bilo koje sile, i želi održavati uravnotežene odnose s različitim zemljama u interesu vašeg naroda. Takva strategija je bliska Francuskoj", rekao je.

Kazahstan i Uzbekistan, iduća postaja Macronovog putovanja, odbili su priznati rusku aneksiju ukrajinskih teritorija i obvezali su se da će se pridržavati zapadnih sankcija protiv Moskve, iako su i Rusiju i zapadne zemlje poput Francuske nazivali svojim strateškim partnerima.

Osim nafte, Kazahstan je značajan izvoznik uranija, a francuski Orano i kazahstanska državna nuklearna tvrtka Kazatomprom već posluju. Kazahstanska vlada rekla je da dvije zemlje planiraju razgovarati o energetskoj suradnji, trgovini te regionalnim i globalnim pitanjima.

"Vaš posjet možemo nazvati povijesnim, vrlo važnim", rekao je Tokajev Macronu.

Kopirati
Drag cursor here to close