Traži razgovore

Macron pozvao na prekid granatiranja u Ukrajini

"Situacija je ekstremno zabrinjavajuća" i "zadnjih sati čini se da ima više žrtava", rekao je Macron novinarima nakon samita EU-a i Afrike u Bruxellesu.
Vijesti / Svijet | 18. 02. 2022. u 20:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u petak na "prekid vojnih djelovanja" na istoku Ukrajine koja su se "multiplicirala" i gdje "ruski vojni pritisak ne popušta".

"Situacija je ekstremno zabrinjavajuća" i "zadnjih sati čini se da ima više žrtava", rekao je Macron novinarima nakon samita EU-a i Afrike u Bruxellesu.

"Nemamo dokaza u ovome trenutku da se ruska vojska povlači", dodao je. 

"Granatiranja u kontaktnoj zoni nastavljaju se. Kao prvo, pozivamo na prekid tih vojnih djelovanja i na brzu deeskalaciju, kao drugo, na nastavak konstruktivnih razgovora jer i dalje govorimo da se izlaz iz ove situacije može pronaći putem dijaloga", dodao je.

"Pozdravljam izjave predsjednika Putina, ali ako se želi biti pouzdan partner, uvijek je dobro da djela budu u skladu s izjavama. Dakle želimo da slijede konkretni potezi", poručio je, prenosi Hina.

Pozivajući da se "ostane miran", Macron je rekao da će se "u narednim satima održati uska koordinacija između Sjedinjenih Država i europskih saveznika", putem video-konferencije na kojoj će sudjelovati američki predsjednik Joe Biden, nekoliko europskih čelnika uključujući Francusku te NATO.

Putin je u petak konstatirao da se dogodila degradacija situacije na istoku Ukrajine koja je prerasla u rat.

Ukrajina i proruski separatisti na istoku zemlje međusobno se optužuju za jako granatiranje koje traje već dva dana zaredom.

"Vidimo pogoršanje situacije", rekao je Putin, nakon razgovora u Moskvi s bjeloruskim kolegom i saveznikom Aleksandrom Lukašenkom.

Ponovno je optužio Ukrajinu da odbija provesti u djelo mirovni plan na osnovi sporazuma iz Minska iz 2015. godine.

"Sve što Kijev treba učiniti jest sjesti za pregovarački stol s predstavnicima Donbasa i dogovoriti se o političkim, vojnim i humanitarnim mjerama kako bi se prekinuo sukob", rekao je ruski predsjednik.

Kopirati
Drag cursor here to close