Zamijenili pacijentice

Liječnici greškom zdravoj trudnici napravili kiretažu

Trudnica je trebala obaviti rutinski pregled, dok je druga žena trebala biti podvrgnuta kiretaži.
Vijesti / Svijet | 29. 03. 2024. u 14:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdrava trudnica, koja je u ponedjeljak došla na rutinski pregled u sveučilišnu bolnicu Bulovka u Pragu, pobacila je nakon operacije kiretaže kojoj je podvrgnuta nakon što ju je bolničko osoblje pomiješalo s drugom pacijenticom.

Obje žene su strankinje sa stalnim prebivalištem u Češkoj, prenosi Jutarnji.hr

Ovaj strašan incident češko ministarstvo zdravstva opisalo je kao "neoprostiv propust koji su izazvali ljudski čimbenici".

"Bolnica se ispričala obitelji i kaže kako je spremna obeštetiti pacijenticu, a osoblje koje je odgovorno za gubitak bebe već je udaljeno s dužnosti", rekao je glasnogovornik ministarstva Ondrej Jakob.

"Ravnatelj bolnice te predstojnik Klinike za ginekologiju i porodništvo obavijestili su ministarstvo zdravstva o neželjenom incidentu koji se dogodio u KB Bulovka 25. ožujka. Ministarstvo pacijentici i njihovoj obitelji izražava duboko žaljenje", izjavio je Jakob i dodao kako se razmatraju daljnji koraci koje treba poduzeti protiv zaposlenika koji su počinili pogrešku.

Kako pišu češki mediji, ova trudnica trebala je obaviti rutinski pregled, dok je druga žena trebala biti podvrgnuta kiretaži, koja se radi prilikom liječenja nekih bolesti maternice, ali i za prekid trudnoće.

No dvije pacijentice zamijenjene su i zdrava trudnica je pobacila.

"Prema dosadašnjim nalazima, kao rezultat ozbiljnog kršenja internih propisa od strane dotičnih zaposlenika, pokrenut je kirurški zahvat na pogrešno identificiranoj pacijentici. Ako se u sklopu interne istrage koja je u tijeku otkrije kršenje obveznih radnih procedura, određene osobe za to će i odgovarati", izjavila je glasnogovornica Bulovke, Eva Stolejda Libigerova.

Kopirati
Drag cursor here to close