Bliski istok

Izrael napao Iran

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu
Vijesti / Svijet | 19. 04. 2024. u 06:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu. Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

"Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu", izvijestila je agencija Fars. Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv "objekta za koji se sumnja da je dron", rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

U Isfahanu je smještena velika vojna zračna baza i nekoliko iranskih nuklearnih lokacija nalazi se u pokrajini - uključujući grad Natanz, središnje mjesto iranskog programa obogaćivanja urana, prenosi Jutarnji list.

Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je u četvrtak kasno navečer ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars izvješćujući o eksploziji navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.

Izvještaj Iranske televizije

Iranska državna televizije IRIB umanjuje značaj izvješća o napadu. Objavili su video snimku na kojoj se vidi kako jedan od novinara stoji na vrhu zgrade u središtu Isfahana i govori da je grad siguran te da ljudi normalno nastavljaju sa svojim životima.

''Prije nekoliko sati čuli su se zvukovi na nebu. Koliko znamo, više manjih dronova je letjelo nad Isfahanom. Do sada nam vlasti nisu dale nikakve informacije. Neki mediji su rekli da su nuklearna postrojenje u Isfahanu bila meta, no na temelju našeg istraživanja, ta je informacija lažna i nijedno mjesto nije ciljano'', čuje se u izvješću.

Iranska državna televizija je izvijestila da su tri bespilotne letjelice uočene na nebu iznad Isfahana te da su uništene nakon aktivacije sustava protuzračne obrane.

Ranije je novinska agencija Fars izvijestila da su se čule eksplozije u blizini međunarodne zračne luke u Isfahanu.

Preusmjerenje letova

U iranskom zračnom prostoru došlo je do značajnog preusmjeravanja letova, pokazuje Flight radar, na čijim se snimkama vidi kako više zrakoplova mijenja svoje rute oko središnjeg i zapadnog Irana.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BBC NEWS فارسی (@bbcpersian)

Odgovor na iranski napad?

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija. Iran je jučer u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku "najveće opasnosti".

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Kopirati
Drag cursor here to close