"Ne predstavlja nikakvu prijetnju"

Lavrov: Mala je razlika između EU i NATO-a

Deklaracija EU i NATO-a o strateškom partnerstvu, podsjetimo, naziva rusku invaziju na Ukrajinu "najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti u više desetljeća".
Vijesti / Svijet | 26. 04. 2023. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov rekao je da se Europska unija militarizira rekordnim tempom, dodavši kako postoji vrlo malo razlike između EU i NATO-a.

Ministar vanjskih poslova Rusije rekao je to na press-konferenciji održanoj sinoć, referirajući se na nedavno potpisanu deklaraciju NATO-a i EU.

Deklaracija EU i NATO-a o strateškom partnerstvu, podsjetimo, naziva rusku invaziju na Ukrajinu "najvećom prijetnjom euroatlantskoj sigurnosti u više desetljeća", prenosi Index.hr

U deklaraciji se poziva na "suradnju EU i NATO-a s ciljem suprotstavljanja rastućim sigurnosnim prijetnjama" te se ohrabruje maksimalna uključenost članica NATO-a koje nisu članice EU, ali i članica EU koje nisu u NATO-u.

No, u deklaraciji se ne navodi da će NATO osigurati sigurnost Europske unije. I dok NATO ističe da ne predstavlja nikakvu prijetnju Rusiji, ruski predsjednik Vladimir Putin se u više navrata žalio na širenje NATO-a, koje je djelomično iskoristio i kako bi pokušao opravdati rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine.

Lavrov je pak jučer na presici rekao kako je Rusiji u više navrata obećano da se NATO neće širiti, dodavši da su to bile laži. Podsjetimo, Finska je prošlog mjeseca ušla u NATO potaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu, čime se udvostručila granica NATO-a s Rusijom.

Kremlj je reagirao na ulazak Finske u NATO porukom da će biti prisiljen poduzeti protumjere kako bi osigurao sigurnost vlastitih granica.

Kopirati
Drag cursor here to close