Rat u Ukrajini

Lavrov: Ovo je glavni uvjet za pregovore

Lavrov je rekao da će mirovni pregovori o Ukrajini biti mogući tek kada se bude vodilo računa o uspostavi "novog svjetskog poretka", u kojemu neće biti američke hegemonije.
Vijesti / Svijet | 07. 04. 2023. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskva želi da se svi mirovni pregovori u Ukrajini usredotoče na stvaranje "novog svjetskog poretka", citira francuska tiskovna agencija Agence France-Presse (AFP) izjavu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov je rekao da će mirovni pregovori o Ukrajini biti mogući tek kada se bude vodilo računa o uspostavi "novog svjetskog poretka", u kojemu neće biti američke hegemonije, prenosi Index.hr

"Pregovori će biti mogući tek kada se uzmu u obzir ruski interesi", istaknuo je.

"Riječ je o načelima na kojima će se temeljiti novi svjetski poredak." Prema pisanju agencije, dodao je da Rusija odbacuje "unipolarni svjetski poredak koji vodi jedan hegemon".

Rusija od početka rata tvrdi da vodi borbu protiv američke dominacije na međunarodnoj pozornici i da je ofenziva na Ukrajinu dio te borbe. Kremlj je ovog tjedna rekao da nema izbora nego nastaviti svoju ofenzivu i da ne vidi diplomatsko rješenje.

Lavrov je danas tijekom konferencije za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Cavusogluom izjavio i da prepreke ruskom izvozu poljoprivrednih proizvoda postaju sve teže te da su razgovarali o onome što je Lavrov opisao kao neuspjeh u provedbi uvjeta ugovora za izvoz crnomorskog žita.

Reuters piše da je Lavrov rekao da će Rusija raditi izvan sporazuma o žitu ako Zapad nastavi postavljati prepreke Rusiji. Osvrćući se na ukrajinski višak žitarica, koji je utjecao na cijene u istočnoj Europi, što je ranije ovog tjedna dovelo do ostavke poljskog ministra poljoprivrede, Lavrov je sugerirao da bi Europa višak jeftinih žitarica trebala dati siromašnijim zemljama.

Kopirati
Drag cursor here to close