Reakcije

Lavrov o Kosovu: Sprema se velika eksplozija u centru Europe!

Lavrov je ocijenio kako je, kada se govori o Europi, potrebno osigurati ''jednaku i nedjeljivu'' sigurnost za sve zemlje, što bi značilo da nijedan blok, pa, kako je rekao, ni NATO, nema pravo zahtijevati dominaciju u tom dijelu svijeta.
Vijesti / Svijet | 29. 05. 2023. u 12:59 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Situacija oko najnovijeg zaoštravanja sukoba Srbije i Kosova je alarmantna, i izgleda da se sprema 'veliki prasak' u centru Europe'', izjavio je danas šef ruske diplomacije Sergej Lavrov, prenio je Tanjug.

''Velika eksplozija se sprema u centru Europe. Upravo na mjestu gdje je 1999. godine NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju kršeći sve zamislive principe Helsinškog završnog akta i dokumenata OSCE-a, što još jednom naglašava da je ono što se danas dešava u svetu geopolitičke prirode i da je potrebno geopolitičko rješenje'', rekao je Lavrov.

Dominacija NATO-a

Ocijenio je kako je, kada se govori o Europi, potrebno osigurati ''jednaku i nedjeljivu'' sigurnost za sve zemlje, što bi značilo da nijedan blok, pa, kako je rekao, ni NATO, nema pravo zahtijevati dominaciju u tom dijelu svijeta.

Naime, prošlog je tjedna Rusija okrivila Kosovo, SAD i EU za eskalaciju napetosti na Balkanu i poručila da zabrinuto prati stanje nakon sukoba kosovske policije s prosvjednicima koji su se suprotstavili albanskim načelnicima općina u preuzimanju dužnosti na sjeveru Kosova, gdje su Srbi većina.

Sjedinjene Države i EU u petak su ukorili Kosovo, poručivši da primjena sile kako bi gradonačelnici preuzeli dužnosti u većinski srpskim područjima umanjuje napore da se poboljšaju odnosi sa susjednom Srbijom. NATO je u subotu pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom.

"Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su doveli stanje do usijanja te izravno zaprijetili sigurnosti cijelog Balkana", rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova. "Punu odgovornost za to snose Sjedinjene Države i Europska unija", rekla je.

Dijalog

Šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u nedjelju Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom.

Stoltenberg je rekao da je s visokim predstavnikom Europske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom razgovarao o Kosovu, te je naglasio da se Priština i Beograd moraju uključiti u dijalog pod pokroviteljstvom EU-a.

"Priština mora deeskalirati napetosti i ne poduzimati jednostrane, destabilizirajuće korake", poručio je Stoltenberg.

U zajedničkom priopćenju veleposlanstava Sjedinjenih Država, Italije, Francuske, Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva, te ureda EU-a u Prištini, Kosovo je upozoreno da ne koristi bilo kakve mjere koje bi mogle pojačati napetosti.

Vojska ostaje

Naime, Srbi, koji čine većinu stanovništva u sjevernom dijelu Kosova, ne prihvaćaju kosovsku deklaraciju o nezavisnosti od Srbije iz 2008. i još uvijek vide Beograd kao svoj glavni grad, više od dva desetljeća nakon završetka rata 1999. Etnički Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova.

Srbi su odbili sudjelovati na lokalnim izborima u travnju, a albanski kandidati pobijedili su u sve četiri općine s odazivom od 3,5 posto. Lokalni Srbi, uz podršku Beograda, rekli su da neće prihvatiti gradonačelnike. U petak je tri od četiri gradonačelnika ispratila policija u njihove urede. Prosvjednici su ih gađali kamenjem, a nakon toga ih je policija rastjerala suzavcem i vodenim topovima. Teško naoružana policija u oklopnim vozilima i u nedjelju je čuvala urede gradonačelnika.

Ministar obrane Miloš Vučević izjavio je da Vojska Srbije ostaje u najvišem stupnju borbene gotovosti, a da će biti potpuno raspoređene formacije vojske duž administrativne linije.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close