Kanarski otoci

Lava iz vulkana La Palma stigla do mora, obitelji evakuirane

''Lava je stigla do mora. Ako ste na otvorenom, potražite sigurno mjesto za sklonište'' - upozorile je hitna služba Kanarskih otoka.
Vijesti / Svijet | 29. 09. 2021. u 08:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lava koja izvire iz vulkana na La Palmi, jednom od Kanarskih otoka, stigla je do mora u utorak navečer.

Španjolski institut za okeanografiju priopćio je da je lava, koja dostiže temperaturu od oko 1.000 stupnjeva Celzijusa, stigla u more na zapadnoj obali španjolskog otoka oko 23 sata po lokalnom vremenu nakon 10 dana erupcije, piše dpa.

Kad je stigla do vode, lava je za manje od 45 minuta stvorila "impresivno ležište visoko 50 metara", rekao je tim Instituta za okeanografiju koji je promatrao događaj s broda, a prenose ga novine El Pais.

''Lava je stigla do mora. Ako ste na otvorenom, potražite sigurno mjesto za sklonište'' - upozorile je hitna služba Kanarskih otoka.

Plantaže banana i veliki staklenici u blizini obale su uništeni. Plastične cerade i umjetno gnojivo pohranjeni tamo su se zapalili.

Nekoliko obitelji je moralo biti evakuirano iz obližnjih kuća, izvijestile su novine La Vanguardia.

Vlada u Madridu je osigurala 10,5 milijuna eura hitne pomoći za pogođene na otoku.

Gotovo 600 zgrada je izgorjelo ili uništeno na ovom otoku kao posljedica aktiviranja lave. Broj evakuiranih pao je neznatno na 5.600 nakon što je nekim stanovnicima dopušteno da se vrate u svoje domove.

Prema procjenama regionalne vlade, šteta iznosi nekoliko stotina milijuna eura.

Kopirati
Drag cursor here to close