Prvi u EU

Latvija dobila prvog gej predsjednika

EU je i ranije imala otvorene homoseksualne šefove vlada, ali nikada homoseksualnog šefa države.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2023. u 14:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugogodišnji ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevics postao je prvi otvoreno homoseksualni šef države jedne nacije Europske unije. Rinkevics, koji je od 2011. bio ministar vanjskih poslova, prisegnuo je kao predsjednik Latvije danas u Rigi.

Prvi u povijesti

Iako se radi o ceremonijalnoj poziciji, latvijski predsjednik može staviti veto na zakone i raspisati referendume. EU je i ranije imala otvorene homoseksualne šefove vlada, ali nikada homoseksualnog šefa države.

U mnogim zemljama šefovi država i šefovi vlada su različite osobe, na primjer predsjednik i premijer. Bivši belgijski premijer Elio di Rupo bio je prvi otvoreno homoseksualni šef vlade u EU. Rinkevics (49) je prvi put izašao kao gej 2014. godine i od tada je glasni zagovornik LGBT prava.

Homoseksualni brakovi u Latviji su ilegalni, iako je ustavni sud zemlje priznao istospolne zajednice prošle godine. Latvijski parlament je u svibnju izabrao Rinkevicsa za predsjednika zemlje u trećem krugu glasovanja, prenosi Index.hr

Danas je u svom inauguracijskom govoru Rinkevics je obećao da će nastaviti podržavati Ukrajinu u ratu protiv Rusije. Rekao je da vanjska politika Latvije "nema vremena za pogreške" dodavši da će djelovati "brzo, odlučno i mudro".

Govorio o nejednakosti 

Također, u svom govoru Rinkevics je potaknuo mlade Latvijce da "razbiju stakleni strop" dok je govorio o nejednakosti kao "značajnom problemu".

"Socijalni jaz u našem društvu je prevelik. Tijekom svog predsjedničkog mandata zalagat ću se za stvaranje moderne i jake Latvije, za pravnu i pravednu Latviju, za dobrobit naroda, za uključivo društvo puno poštovanja", rekao je.

"I moguće je da svi to postignemo radeći zajedno". 

Rinkevics preuzima dužnost od Egilsa Levitsa koji je bio predsjednik četiri godine i predstavljat će Latviju na summitu NATO-a sljedeći tjedan u Vilniusu u Litvi.

Latvija je jedna od tri baltičke države, uključujući Litvu i Estoniju, koje su se pridružile EU 2004. nakon što su se oslobodile raspadajućeg Sovjetskog Saveza početkom 1990-ih.

Kopirati
Drag cursor here to close