Hrvatska

Snima se film o gej partizanima

Kultura / Film TV | 07. 01. 2023. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Zagrebu i na Krku trenutno je u tijeku snimanje prvog hrvatskog filma o gej partizanima. Filma naziva 'Atmosfera' snima se pod redateljskom palicom Ivone Juke i u produkciji njezine sestre Anite Juke, a za njegovu produkciju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) izdvojio 3.7 milijuna kuna prije više od pet godina. 

Prvotni naslov filma bio je Moj privatni ratni zločinac, a novce za njegovu realizaciju Ivona Juka dobila je još 2017. godine i trebao je biti snimljen već prije nekoliko godina.

Prvotna ideja filma, kako piše Nacional, trebala je uključivati dvojicu gej branitelja.

No od toga se u nekom trenutku očito odustalo pa je ista tematika, o gej vojnicima, „prebačena“ u Drugi svjetski rat i film je dobio novi naziv ''Atmosfera“.

O filmu koji se upravo snima trenutno ne želi nitko razgovarati, no prema izvorima Nacionala radnja filma vrti oko nekoliko partizana, čije homoseksualne sklonosti netko nakon rata pokušava iskoristiti u političkom obračunu protiv njih. Ne zna se mnogo ni o glumačkoj ekipi, samo je poznato da jednu od glavnih uloga ima Dado Ćosić, a u filmu igra i Emir Hadžihafizbegović.

Budući da je film sredstva od HAVC-a dobio još 2017. kako novac ne bi propao snimanje filma trebalo je krenuti najkasnije do kraja ove godine stoga je taj rok i ispoštovan. 

Kako je Nacional pisao još početkom 2018., radi se o ratnom filmu radnog naslova „Moj privatni ratni zločinac“, naknadno promijenjenog u „Atmosfera“, projektu koji je bio odbijen četiri puta te iz petog pokušaja prošao na natječaju HAVC-a i odobreno mu je 3,7 milijuna kuna.

Tada je scenaristica i redateljica Ivona Juka rekla:

''Nisam bila u ratu, a ne podnosim kada autori rade filmove o nekoj temi bez novinarskog istraživanja i razgovora s autentičnim osobama. U životu, pa tako i u filmu, postoje situacije koje su izvan mog iskustva i onda se moram konzultirati s ljudima koji imaju to iskustvo. Osim naslova ostalo se nije mijenjalo, i dalje je to ratni film koji će imati puno akcije. Nije bilo akcijskog ratnog filma osim ‘Broja 55’ Kristijana Milića. Želim napraviti herojsku priču. Zanima me herojstvo, zanima me pozitiva, zanima me nešto što u sebi nosi dobrotu, ali i humanost u tom ratu koji je odvratan kao i svaki rat.“

Kopirati
Drag cursor here to close