Nove optužbe

Kurti na Twitteru: Teroristi su se obučavali u jednoj od ključnih baza Vojske Srbije

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošli tjedan kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba
Vijesti / Svijet | 01. 10. 2023. u 19:54 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albin Kurti, albanski premijer na svom Twitter nalogu objavio je videozapis uz opis da su se teroristi koji su izveli napade u Banjskoj obučavali u Pasuljanskim livadama.

To je kako je napisao jedna od ključnih baza Vojske Srbije, a tu su se kako tvrdi obučavali četiri dana prije napada.

''Ostale vježbe odvijale su se u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države'', napisao je.

Tenzije između dvije zemlje su porasle otkad je prošli tjedan kosovska policija imala okršaj s 30 teško naoružanih Srba koji su upali u kosovsko selo Banjska i zabarikadirali se u srpskom pravoslavnom manastiru.

Ubijena su tri napadača i jedan policajac.

Taj je incident izazvao zabrinutost međunarodne zajednice zbog stabilnosti na Kosovu.

Vlada u Prištini pozvala je vlasti susjedne države Srbije kasno u subotu da povuku svoje vojne trupe s granične linije s Kosovom.

Vlada je rekla da je u stalnom kontaktu sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom u vezi s, kako je nazvala, ozbiljnom prijetnjom iz Srbije.

Sjedinjene Države su u petak pozvale Srbiju da povuče trupe s granice, nazvavši njihov potez "veoma destabilizirajućim razvojem događaja".I sti apel EU uputila je Srbiji dan kasnije, u subotu, putem svog šefa diplomacije, Josepa Borrella.

Vlada premijera Albina Kurtija nazvala je ovaj potez Srbije sljedećim njezinim korakom da "ugrozi teritorijalni integritet naše zemlje, kao i međunarodno vojno prisustvo u Republici Kosovo".

Srbija negira optužbe Kosova da je umiješana u ovaj napad, koji su kosovske vlasti okarakterizirale kao teroristički.

Odgovornost za organiziranje napada preuzeo je Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu.

Kopirati
Drag cursor here to close