Šire kontrolu

Kurdi protjerali džihadiste IS-a oko Kobanea

Vijesti / Svijet | 31. 01. 2015. u 16:37 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdske snage su se sukobile u subotu s grupom Islamska država (IS) oko sirijskog grada Kobane, odakle su protjerali džihadiste ovaj tjedan da bi proširili svoju kontrolu nad ovim područjem na granici s Turskom, javlja jedna nevladina organizacija (NVO).

Kurdski borci Jedinica za zaštitu naroda (YPD, kurdska milicija), koja nastoji istjerati IS iz ovog područja, zauzela je u subotu jedno selo, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Kurdski borci trenutno kontroliraju 17 od stotinu sela, a u nekima se nalazi samo nekoliko kuća, u regiji Kobane.

Većinu sela su već zauzeli kurdski borci nakon što su istjerali džihadiste iz ključnog grada Kobane, na sirijsko-turskoj granici.

Snage IS-a, istjerane iz Kobanea, ostale su u okolini grada, na jugoistoku ili jugozapadu.

U priopćenju objavljenom kasno u petak, borci YPG-a su naveli da su uspjeli "osloboditi nekoliko regija" zapadno od Kobanea, dodavši da su od džihadista uzeli nekoliko vojnih vozila, jedno oklopno vozilo, kao i oružje i municiju.

Kurdske snage potpomognute zračnim napadima međunarodne koalicije predvođene Sjedinjenim Američkim Državama, preuzele su kontrolu nad Kobaneom 26. siječnja, zadavši veliki udarac IS-u koji je 16. rujna započeo ofenzivu na grad, kako bi povećao kontrolu duž granice.

Na video snimku jedan medij IS-a je objavio da su se džihadisti povukli iz Kobanea zbog zračnih napada, ali su odlučili vratiti se tamo, objavljeno je na internetskoj stranici OSDH-a.

Džihadistička ofenziva započeta polovinom rujna u regiji primorala je 200.000 Sirijaca, uglavnom Kurda, da traže sklonište u Turskoj , čija je granica i dalje zatvorena i pored okončanja bitke. U borbama je poginulo 1.800 ljudi, od kojih je 1.000 džihadista, prema OSDH-u.

Kopirati
Drag cursor here to close