Zračnim udarima

Kurdi Islamskoj državi preoteli sela u okolini Kobanija

Vijesti / Svijet | 14. 02. 2015. u 15:59 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kurdske snage podržane zračnim udarima pod američkim vodstvom povratile su kontrolu nad najmanje 163 sela u okolini sirijskog grada Kobanija nakon što su potisnuli militante iz Islamske države u protekla tri tjedna, priopćila je u subotu grupa koja nadzire sirijski sukob.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, priopćila je da je, iako su Kurdi ponovo osvojili brojna sela otkako su oslobodili Kobani krajem siječnja, njihovo napredovanje usporeno novim borbama zapadno i jugozapadno od grada, gdje je Islamska država preusmjerila svoje borce, prenosi Reuters.

Borba za grad s kurdskom većinom, poznat na arapskom jeziku kao Ayn al-Arab, postala je polazna točka za kampanju zračnih udara pod američkim vodstvom protiv Islamske države u Siriji.

Islamska država kontrolira velike površine sjeverne i istočne Sirije, uključujući pojas teritorije prekoputa sjevernog grada Aleppa i koridor koji se proteže jugoistočno od grada Raqqe do granice s Irakom.

Sirijski Kurdi, koji također primaju vojnu pomoć od iračkih kurdskih snaga Pešmerga, priopćili su da su protjerali Islamsku državu iz grada u blizini turske granice 26. siječnja. Snage pod američkim vodstvom izvode skoro svakodnevne zračne udare po položajima Islamske države od kraja prošle godine.

Kurdima se pridružilo nekoliko stotina pobunjeničkih boraca u bitkama za područja u okolini grada, priopćio je čelnik Opservatorije Rami Abdulrahman. Među pobunjeničkim grupama koje podržavaju Kurde su brigada Shams al-Shamal brigade i Revolucionarna brigada Raqqa, kao i borci protiv Islamske države iz sjeverne Sirije.

Napredovanje Islamske države prema Kobaniju u prošloj godini dovelo je do bijega desetina tisuća njegovih stanovnika preko granice u Tursku. Kurdi, naoružani uglavnom lakim naoružanjem, uputili su apel na međunarodnu pomoć, a grad se sada nalazi u ruševinama.

Kopirati
Drag cursor here to close