Ukrajina

Krhko primirje još na snazi unatoč granatiranju i mnogobrojnim mrtvim

Vijesti / Svijet | 15. 09. 2014. u 13:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od posljedica granatiranja poginulo je šest, a ranjeno 15 osoba u pobunjeničkom gradu Donjecku, priopćilo je u ponedjeljak gradsko vijeće.

Ovo je najveće nasilje otkako je prekid vatre između proruskih pobunjenika i ukrajinskih snaga stupio na snagu 5. rujna.

Bez obzira na to, primirje je donekle uspostavilo stabilnost u istočnim dijelovima Ukrajine i omogućilo je zatvorenicima na obje strane da idu kući.

Dodatna 73 ukrajinska vojnika su oslobođena u nedjelju navečer u razmjeni s pobunjenicima izjavio je ukrajinski dužnosnik u ponedjeljak.

Vođa pobunjenika u Donjecku Andrej Purgin potvrdio je da su 73 pobunjenika razmijenjena.

Tijekom vikenda, Ukrajina je navela da je njena vojska odbila mnogobrojne napade pobunjenika i da nema žrtava u njihovoj vojsci.

Usporedo s krhkim primirjem, ruski, njemački i francuski ministri vanjskih poslova sastali su se u ponedjeljak u Parizu kako bi razgovarali o ukrajinskoj krizi.

Rus Sergej Lavrov, Nijemac Frank-Walter Steinmeier i Francuz Laurent Fabius, koji su prisustvovali na međunarodnoj konferenciji o Iraku, iskoristili su priliku da se sastanu da bi razgovarali o Ukrajini.

Martin Schaufer, glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova, rekao je da drži do ovog "tripartitnog sastanka", koji dolazi na osnovu gotovo svakodnevnih kršenja prekida vatre od 5. rujna između Kijeva i proruskih separatista kako bi se okončao petomjesečni sukob u kojem je poginulo najmanje 2.700 ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close