Potvrđena nova izraelska vlada

Kraj Netanyahuove ere

Povlačeći se u oporbu, Netanyahu (71), najdominantniji izraelski političar svoje generacije, obećao je da će se uskoro vratiti na vlast.
Vijesti / Svijet | 13. 06. 2021. u 21:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povlačeći se u oporbu, Netanyahu (71), najdominantniji izraelski političar svoje generacije, obećao je da će se uskoro vratiti na vlast.

Na bučnoj sjednici na kojoj su Netanyahuovi desničarski i ultraortodoksni pristaše Bennettu poručili da ga treba biti “stid” i da je “lažljivac”, parlament je izglasao povjerenje njegovoj novoj vladi krajnje tijesnom većinom od 60 glasova prema 59.

Bivši ministar obrane i milijunaš iz high-tech sektora, Bennett (49) će ubrzo prisegnuti.

Njegova koalicija uključuje prvi put u izraelskoj povijesti stranku koja predstavlja 21 posto arapske manjine.

Budući da imaju malo toga zajedničkog osim želje da okončaju Netanyahuovu eru i političku blokadu koja je dovela do četiri neriješena izbora u dvije godine, koalicija ljevičarskih, centrističkih, desničarskih i arapskih stranaka vjerojatno će biti krhka.

Najdugovječniji izraelski vođa, Netanyahu je na premijerskoj dužnosti bio od 2009., nakon prvog mandata od 1996. do 1999.

Oslabili su ga neuspjeh da ostvari sigurnu pobjedu na izborima od 2019. i suđenje zbog korupcije koje još traje.

Po koalicijskom sporazumu, Bennetta će na dužnosti premijera 2023. zamijeniti centrist Yair Lapid (57).

Nova vlada, formirana nakon neriješenih izbora 23. svibnja, planira izbjeći dalekosežne poteze u vrućim međunarodnim pitanjima kao što su politika prema Palestincima i fokusirati se na domaće reforme.

Palestinci očekuju da će Bennett nastaviti provoditi isti desničarski program kao i Netanyahu, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close