Napetosti ne prestaju

Kosovo zatvorilo glavni granični prijelaz

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan.
Vijesti / Svijet | 28. 12. 2022. u 08:42 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kosovo je u srijedu zatvorilo najveći granični prijelaz nakon što su ga prosvjednici blokirali sa srbijanske strane kako bi podržali svoje sunarodnjake na Kosovu u odbijanju priznanja neovisnosti zemlje.

Uz druga dva prijelaza na granici prema Srbiji, zatvorena zbog sličnih prosvjeda od 10. prosinca, samo tri ulazne točke između dviju zemalja ostaju otvorene.

Kosovari zbog blokade ne mogu kući

Najnoviji prosvjed uslijedio je nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je svoju vojsku stavila u najviši stupanj pripravnosti nakon višetjednih eskalacija napetosti između Beograda i Prištine.

Srbi u Srbiji kamionom i traktorima u utorak su blokirali cestu u blizini prijelaza Merdare na istočnoj granici Kosova, izvijestili su beogradski mediji.

Ta blokada sprečava tisuće Kosovara koji rade drugdje u Europi da se vrate kući na odmor.

Oko 50.000 Srba koji žive na etnički podijeljenom sjevernom Kosovu odbijaju priznati vladu u Prištini ili status Kosova kao zemlje odvojene od Srbije. Imaju podršku mnogih Srba u Srbiji i njezine vlade.

Zatvaranje stupilo na snagu u ponoć

"Ako ste već ušli u Srbiju, onda morate koristiti druge granične prijelaze... ili ići preko Sjeverne Makedonije", objavilo je kosovsko ministarstvo vanjskih poslova na Facebook stranici, najavljujući zatvaranje prijelaza Merdare.

Zatvaranje je stupilo na snagu u ponoć, iako je prijelaz očito već bio neprohodan.

Ulazna točka Merdare najvažnija je na Kosovu za cestovni teretni promet.

Od 10. prosinca, Srbi na sjevernom Kosovu razmijenili su vatru s policijom i podigli više od 10 blokada cesta u i oko Mitrovice.

Traži se uklanjanje barikada

Njihova akcija uslijedila je nakon uhićenja bivšeg srpskog policajca zbog navodnog napada na policajce.

U utorak su na sjeveru postavljene još dvije blokade.

Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom proglasilo je neovisnost od Srbije 2008. uz potporu Zapada, nakon rata 1998.-99. u kojem je NATO intervenirao kako bi zaštitio etničke Albance.

Vlada u Prištini zatražila je od NATO-ovih mirovnih snaga u zemlji, KFOR-a, da ukloni barikade.

Ali KFOR nema ovlasti djelovati na srpskom tlu.

Kopirati
Drag cursor here to close