Lokalni izbori

Kosovo: Zatvorena birališta, poznati izlazni rezultati

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate,
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2021. u 19:10 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Kosovu su u 19 sati zatvorena birališta na kojima su građani birali novu lokalnu vlast u narednom četvorogodišnjem mandate, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na 883 biračkih centara, koji su bili otvoreni od 7 do 19 sati, birani su gradonačelnici i odbornici u 38 općina.

Pravo glasa ima 1.885.448 birača, dok se za glasanje putem pošto registriralo 15.532 birača izvan Kosova.

Središnje izborno povjerenstvo Kosova priopćilo je da je do 15 sati na birališta izašlo 27 posto birača.

Na lokalnim izborima sudjeluje 89 političkih subjekata, od toga su 32 političke stranke, 33 građanske inicijative, jedna izborna koalicija i 23 neovisna kandidata.

Za gradonačelnike u 38 opština natječe se ukupno 166 kandidata, od kojih su 14 žene, dok se za općinske odbornike prijavilo 5.198 kandidata.

Druga runda za izbor gradonačelnika, ukoliko ni jedan kandidat u prvom krugu ne osvoji više od 50 posto glasova, bit će održana 14. studenog.

Prvi Exit poll rezultati lokalnih izbora na Kosovu: U 11 općina gradonačelnici će se birati u drugom krugu

U 11 općina gradonačelnici će se birati u drugom krugu glasanja, pokazuju rezultati Exit polla koji su predstavljeni na TV Klan Kosova, javlja Anadolu Agency (AA).

Od 25 analiziranih općina u 11 će biti drugog kruga za izbor gradonačelnika, na osnovu ispitivanja birača na izlazu iz biračkih mjesta.

U Prištini, glavnom gradu Kosova u drugi krug izbora idu Arben Vitia iz Samoopredeljenja s osvojenih 43,7 posto i Perparim Rama iz Demokratskog saveza Kosova (LDK) sa 27,1 posto glasova izašlih birača. Treći je Uran Ismaili iz Demokratske partije Kosova (PDK) sa 20,8 posto glasova.

U Prizrenu, drugom po veličini gradu na Kosovu, aktualni gradonačelnik iz Samoopredeljenja Mytaher Haskuka je osvojio 39,9 posto glasova, dok je drugi Shaqir Totaj iz PDK-a sa 35,3 posto glasova.

U Gnjilanu je tijesna bitka između aktualnog gradonačelnika Lutfi Hazirija iz LDK-a (46,4 posto) ali će i on ići u drugi krug s kandidatom Samoopredeljenja Albanom Hysenijem (40,7 posto).

U Podujevu je najviše glasova, 47,8 posto, dobio aktualni gradonačelnik iz Samoopredeljenja Shpetim Buliqi, ali će najvjerojatnije morati u drugi krug izbora s kandidatom LDK-a Ekrem Hysenikoji je dobio 37 posto glasova.

LDK i VV idu u drugi krug izbora i u općini Vitina.

Drugog kruga će biti u Đakovici (VV-AAK), Orahovcu, Klini, Mališevu, Vučitrnu i Kačaniku.

Prema Extip polu na čelu općine Južna Mitrovica biće Bedri Hamza s osvojenih 53,12 posto glasova. On je pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika te općine Agima Hatirija, kandidata Samoopredeljenja.

Na čelu općine Peć Gazmen Muhaxhiri iz LDK-a dobio je povjerenje građana da vodi općinu i u trećem za redom mandatu s osvojenih 56 posto glasova.

U Uroševcu je ponovo pobijedio Ali Aliu iz PDK-a, dok je u Hani Elezi ponovo pobijedio nezavisni kandidat Rufki Suma. Burim Ramosaj iz Alijanse novo Kosovo (AAK) ponovo je pobijedio u Dečanu, a Burim Berisha iz LDK-a u Kosovu Polju. Bekim Jashari nezavisni kandidat pobijedio je Drenasu, a Ramiz Ladrovci iz PDK-a u Skenderaju.

U 10 općina sa srpskom većinom u kojima nije sprovedeno istraživanje Exit polla, očekuje se pobjeda Srpske liste.

Kopirati
Drag cursor here to close