Vukovar

Kolona sjećanja: Ni kiša nije omela tisuće posjetitelja

Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" održan prigodni komemorativni program.
Vijesti / Svijet | 18. 11. 2022. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč jakoj kiši koja od noćas pada, u Vukovaru su se u Koloni sjećanja okupile tisuće posjetitelja koji su došli odati počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu.

Kolona sjećanja krenula je gradskim ulicama nakon što je u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" održan prigodni komemorativni program u kojem su sudjelovali Klapa HRM-a Sveti Juraj, Policijska klapa Sveti Mihovil i glumac Darko Milas, prenosi Hina. 

U Koloni sjećanja su predstavnici državnog vrha: predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik vlade Andrej Plenković, brojni saborski zastupnici i ministri, posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava i dr.

Podsjetimo, Vukovar se u petak prisjeća najtežeg dana u novijoj povijesti kada je 1991., nakon 87 dana herojskog otpora, 18. studenoga slomljena obrana grada koji je potom okupirala JNA i srpske paravojne postrojbe počinivši brojne zločine nad civilima i braniteljima u gotovo potpuno razrušenom gradu.

Tijekom gotovo tromjesečne agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine ubijeno je i poginulo najmanje 2717 hrvatskih branitelja i civila, više od 22.000 Vukovaraca je otjerano u progonstvo dok je nekoliko tisuća branitelja i civila prošlo kroz srpske koncentracijske logore, prenosi Hina.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još se nalaze imena njih 383 kojima se svaki trag gubi u Vukovaru u jesen 1991. godine.

Foto: Marko Mrkonjić / CROPIX / Kolona sjećanja: Ni kiša nije omela tisuće posjetitelja
Kopirati
Drag cursor here to close