Borbeni zrakoplovi

Kineski i ruski vojni zrakoplovi provocirali američke saveznike; ovi uzvratili pucnjavom

Tri ruska zrakoplova ušla su u južnokorejsku identifikacijsku zonu protuzračne obrane s dva kineska vojna zrakoplova.
Vijesti / Svijet | 23. 07. 2019. u 08:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejski zrakoplovi ispalili su pucnje upozorenja nakon što je ruski vojni zrakoplov u utorak ušao u zračni prostor Južne Koreje, priopćili su dužnosnici u Seulu, u prvom takvom incidentu između dvije zemlje.

Tri ruska vojna zrakoplova prvotno su ušla u identifikacijsku zonu protuzračne obrane Južne Koreje uz njezinu istočnu obalu prije nego što je jedan od njih ušao u teritorijalno nebo zemlje, priopćilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Južnokorejski borbeni zrakoplovi zatim su se prebacili na to područje kako bi pucali u znak upozorenja, rekao je službenik ministarstva tražeći anonimnost, prenosi AP.

Ruski zrakoplov napustio je to područje, ali se vratio i prekršio južnokorejski zračni prostor kasnije u utorak, izjavio je dužnosnik ministarstva. On je rekao da su južnokorejski borbeni zrakoplovi ponovo ispalili upozoravajuće pucnjeve. Svaki put, ruski zrakoplov nije uzvratio vatru, rekao je službenik.

To je bio prvi put da je ruski vojni zrakoplov povrijedio zračni prostor Južne Koreje, naveo je južnokorejski dužnosnik.

Zračni prostor u koji je ruski zrakoplov ušao bio je iznad grupe otoka pod kontrolom Južne Koreje, a koji se nalaze na pola puta između Južne Koreje i Japana, što je bio izvor teritorijalnih sporova između dvije države. Rusija nije strana u tim sporovima.

Tri ruska zrakoplova ušla su u južnokorejsku identifikacijsku zonu protuzračne obrane s dva kineska vojna  zrakoplova. Međutim, nije poznato jesu li te dvije zemlje namjerno to učinile, rekao je  južnokorejski dužnosnik.

Prije zajedničkih letova s ruskim zrakoplovima, kineske letjelice ušle su u južnokorejsku identifikacijsku zonu protuzračne obrane na jugozapadnoj obali ranije u utorak. Kineski zrakoplovi su povremeno ulazili u južnokorejsku identifikacijsku zonu protuzračne obrane posljednjih godina, navodi AP.

Ministarstvo obrane Južne Koreje priopćilo je kako planira pozvati dužnosnike ruskog i kineskog veleposlanstva kasnije u utorak kako bi im uručili prosvjed.

Kopirati
Drag cursor here to close