Ne može tako

'Nevidljivi avioni' na Jugu naljutili Sjever

Međukorejski odnosi nemaju perspektive sve dok Južna Koreja ovisi o vanjskim snagama, dodaje se u vijesti.
Vijesti / Svijet | 11. 07. 2019. u 16:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražitelj sjevernokorejske vlade u četvrtak je žestoko kritizirao Jug  zbog planirane nabavke dva američka "nevidljiva" borbena aviona F-35 od Sjedinjenih Država u ovom mjesecu.

Nabavka tako "nevidljivog smrtonosnog oružja" ima za cilj osigurati vojnu nadmoć nad susjednim zemljama u regiji a posebno otvoriti "kapiju" ka invaziji na Sjever u slučaju izbijanja ivanredne situacije na Korejskom poluotoku, navodi Korejska centralna  novinska agencija (KCNA) riječi direktora za politička istraživanja Instituta za američke studije u sjevernokorejskom ministarstvu vanjskih poslova.

Južnokorejske vlasti time su dovele u pitanje "vojni sporazum o provedbi deklaracije iz Panjumona",  koja posebno naglašava da bi gomilanje vojnih snaga jedne strane nasuprot drugoj trebalo u potpunosti zaustaviti", navodi neimenovani direktor u izjavi za javnost.

Sudeći po vijesti KCNA, južnokorejske vlasti naškodile bi svojim zemljacima "u vrijeme kada je stvorena pozitivna atmosfera na Korejskom poluotoku zahvaljujući povijesnom summitu Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država u  Panmunjomu" krajem prošlog mjeseca.

Isporuka bi se pokazala "izuzetno opasnom akcijom koja bi izazvala našu reakciju i pojačala bi vojne napetosti na Korejskom poluotoku", navodi KCNA riječi direktora.

Međukorejski odnosi nemaju perspektive sve dok Južna Koreja ovisi o vanjskim snagama, dodaje se u vijesti.

''Mi, s naše strane, nemamo drugog izbora osim da razvijamo i testiramo posebno oružje koje bi potpuno uništilo smrtonosno oružje u Južnoj Koreji'', izjavio je direktor.

Južna Koreja je u ožujku 2014. odlučila da nabavi 40 "nevidljivih" borbenih aviona F-35A kako bi bili raspoređeni do 2021. godine po cijeni od 7,4 triliona wona (6,5 milijardi dolara). Prva dva isporučena su Južnoj Koreji u  ožujku, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close