Japan

Kina upozorava: NATO se širi na istok

Vijesti / Svijet | 04. 05. 2023. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je danas da je potreban veliki oprez zbog širenja NATO-a na istok, nakon što su mediji objavili da Alijansa planira otvaranje ureda u Japanu kako bi olakšala konsultacije sa saveznicima u regiji.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning,  rekao je kako je azijski kontinent otvoren za suradnju i razvoj, ali da ne treba biti geopolitička ratna arena, prenosi Reuters.

"Neprestano širenje NATO-a na istok u azijsko-pacifičkoj regiji, miješanje u regionalne poslove, pokušaji da se unište regionalni mir i stabilnost i pritisak na blokovsku konfrontaciju, zahtjevaju od zemalja u regiji visoku budnost", poručio je Mao na konferenciji za medije.

Prethodno je list Nikkei Asia objavio da je planirano da SAD sljedeće godine otvore ured u Japanu.

Odgovarajući na pitanje novinara, glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu rekla je da Alijansa neće ulaziti u detalje razgovora saveznika.

"NATO ima urede i aranžmane za vezu s brojnim međunarodnim organizacijama i partnerskim zemljama, a saveznici redovno procjenjuju te aranžmane kako bi osigurali da na najbolji način služe potrebama NATO-a i naših partnera", poručila je.

Kopirati
Drag cursor here to close