Bili su sebični

Kina je lagala svijetu kako bi se prva dokopala zaštitne i medicinske opreme

Kinesko rukovodstvo je nabavilo ogromne količine zaštitnih maski, rukavica i medicinske odjeće za liječnike, a istodobno su zaustavili prodaju vlastitih proizvoda u inozemstvo.
Vijesti / Svijet | 04. 05. 2020. u 19:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: dpa / Kinezi su pokupavali zaštitnu opremu diljem svijeta

Prema jednom tajnom dokumentnu američkog Ministarstva domovinske sigurnosti (DHS), kojeg su novinari imali na uvid, Kina je namjerno predstavljala problem koronavirusa manje važnim i opasnim, kako bi se na vrijeme mogla opskrbiti medicinskom i zaštitnom opremom na svjetskome tržištu.

Izvještaj DHS-a pisan na četiri stranice ukazuje na plan kineskog čelnika Xi Jinpinga da svijetu prikrije stvarnu opasnost, a istovremeno je Kina izvršila velike nabavke potrebnih sredstava, dok je izvoz iz zemlje drastično reducirala.

Kako bi se to pokušalo prikriti, korišteni su trikovi s prikazivanjem datuma nabavki, kaže se u izvještaju DHS-a.

Kinesko rukovodstvo je nabavilo ogromne količine zaštitnih maski, rukavica i medicinske odjeće za liječnike, a istodobno su zaustavili prodaju vlastitih proizvoda u inozemstvo.

Rezultat toga bila su uska grla u opskrbi nekih zemalja koje su se suočile s pravom eksplozijom pandemije, primjerice Italija.

Također nisu blagovremeno informirali ni Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) o razmjerima opasnosti.

Foto: Getty Images / Labor P4 Virološkog instituta u Wuhanu

Proteklih dana smo pisali kako je australski Daily Telegraph objavio informacije iz izvješća  obavještajne zajednice pet zapadnih zemalja u kojem se tvrdi da je Kina namjerno sakrila ili uništila dokaze o epidemiji.

Kina je na stalnom udaru američkih vodećih političara, posebice predsjednika Trumpa i njegova državnog tajnika.

Naime, američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u nedjelju da postoje “značajni dokazi” da je koronavirus nastao u kineskom laboratoriju, ali nije osporio zaključak obavještajnih službi SAD-a da čovjek nije stvorio taj virus.

“Postoje značajni dokazi da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu”, izjavio je Pompeo gostujući u emisiji “This Week” televizijske postaje ABC.

Koronavirus se pojavio prošle godine u Kini i do sada je od njega preminulo oko 240.000 ljudi diljem svijeta, od čega više od 67.000 u SAD-u.

Video: China

Američki saveznici Britanci u ponedjeljak su također oštro kritizirali kinesku politiku.

"Kina mora odgovoriti na pitanja vezana uz informacije koje je podijelila o epidemiji novog koronavirusa, ali se analiza njezine uloge treba napraviti kasnije", izjavio je u ponedjeljak britanski ministar obrane.

Na upit radija LBC treba li Kina odgovoriti na pitanja o tome koliko je brzo izvijestila svijet o razmjerima krize, ministar obrane Ben Wallace odgovorio je kako smatra da mora.

“Vrijeme za analizu o tome bit će nakon što sve budemo imali pod kontrolom i prođemo kroz to, a gospodarstva se vrate u normalu”, kazao je Wallace.

“Kina treba biti otvorena i transparentna… kada je riječ o njezinim pogreškama, ali i uspjesima”, istaknuo je.

Wallace je odbio komentirati medijske navode da u izvješću obavještajnog konzorcija Five Eyes stoji da je Kina lagala o epidemiji koronavirusa.

Kopirati
Drag cursor here to close