Vrhovni vođa Sjeverne Koreje

Kim Jong-un – monarh koji je danas (možda) navršio 40 godina života

Kim Jong-un navodno se u mladosti školovao u Švicarskoj, i to u okolici Berna. Njegov pravi identitet bio je skrivan pa je informacije o njegovom ranom životu teško provjeriti.
Vijesti / Svijet | 08. 01. 2024. u 15:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Korean Central News Agency via Reuters / Kim Jong-un, sjevernokorejski lider

Na današnji dan, 8. siječnja 1984. godine rođen je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.

U nekim izvorima kao godina rođenja navode se 1982. i 1983., ali u svakom slučaju on je najmlađi svjetski državni poglavar, a mlađi je čak i od bilo kojeg svjetskog monarha (primjerice, emir od Katara, koji je najmlađi monarh na svijetu, stariji je oko dvije i pol godine od Kim Jong-una).

Sjevrnokorejski mediji prenosili su da je Kim Jong-un rođen 8. siječnja 1982. Vjeruje se da je njegova godina rođenja promijenjena iz simboličkih razloga – godine 1982. prošlo je 70 godina od rođenja njegova djeda i 40 godina od rođenja njegova oca.

Zanimljivo je da Sjeverna Koreja funkcionira poput nasljedne monarhije jer Kim Jong-un pripada već trećoj generaciji iste obitelji, kao unuk Kim Il-sunga, osnivača i prvog vrhovnog vođe Sjeverne Koreje od 1948. do smrti 1994., te sin Kim Jong-ila.

Kim je drugo od troje djece Kim Jong-ila i njegove supruge Ko Yong-hui. Njegov stariji brat Kim Jong-chul rođen je 1981., a njegova mlađa sestra Kim Yo-jong 1987.

Kim Jong-un navodno se u mladosti školovao u Švicarskoj, i to u okolici Berna. Njegov pravi identitet bio je skrivan pa je informacije o njegovom ranom životu teško provjeriti.

Uglavnom se navodi da je bio povučen i da je volio košarku. Zanimljivo je da prve službene fotografije Kim Jong-una u odrasloj dobi potječu tek iz 2010. godine.

Čin generala dobio je Kim Jong-un kad mu je bilo 27 godina, unatoč nedostatku vojnog iskustva. Bilo je prilično očito da ga se namjerava učiniti nasljednikom svog oca Kim Jong-ila.

Nakon Kim Jog-ilove smrti 2011. godine, Kim Jong-un doista je uspio doći na čelo Sjeverne Koreje, premda je bio tek u dvadesetim godinama života.

Dana 24. prosinca 2011. godine postao je maršal i vrhovni zapovjednik vojske, a dva dana poslije, 26. prosinca, postao je predsjednik Centralnog komiteta Radničke partije Koreje.

Video: Kim Jong-un's new year message
Kopirati
Drag cursor here to close