Put u SAD

Karavan migranata se i dalje kreće ka Sjedinjenim Državama

Karavan je jučer stigao u meksički grad Irapuato, poljoprivredni grad oko 100 kilometara sjeverno od Queretara gdje je grupa provela prethodnu noć.
Vijesti / Svijet | 12. 11. 2018. u 21:45 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Migranti iz središnjoameričkih zemalja se kreću ka Sjedinjenim državama, ponekad uz pomoć vozača koji idu ka sjeveru, prenosi Glas Amerike. 

Karavan je jučer stigao u meksički grad Irapuato, poljoprivredni grad oko 100 kilometara sjeverno od Queretara gdje je grupa provela prethodnu noć. Vlada Queretara je u twitter poruci navela da je 6.531 migrant prošao kroz tu oblast od petka do subote, i da je 5.771 migrant nastavio putovanje u nedjelju. 

Iako je karavan više od 2.500 kilometara daleko od američke granice, putanja nagovještava da oni namjeravaju proći kroz meksički grad Tijuanu sa druge strane granice od američkog grada San Diega. Mnogi migranti koji već sedmicama putuju kažu da su bili primorani napustiti svoju zemlju porijekla zbog siromaštva, nasilja kriminalnih bandi i političke nestabilnosti. 

Oni većinom dolaze iz Hondurasa, Gvatemale, El Salvadora i Nikaragve. 

Migrantski karavan je postao pitanje u kampanji tijekom američkih izbora sredinom predsjedničkog mandata i predsjednik Donald Trump je naredio slanje više od 5.000 vojnika na granicu kako bi se migranti spriječili da uđu u Sjedinjene Države.

Kopirati
Drag cursor here to close