VIDEO

Kaos u parlamentu Srbije| Vučić pobjesnio: "Došli ste da me tučete, je li?"

Najprije je došlo do verbalnog obračuna, a onda i do naguravanja. Sve se odvijalo ispred Vučićevog stola.
Vijesti / Svijet | 02. 02. 2023. u 14:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Došlo je do tučnjave između zastupnika vlasti i opozicije u Skupštini Srbije ispred stola predsjednika Aleksandra Vučića kada su se najprije verbalno, a onda i fizički obračunali zastupnici, javlja Nova.rs.

Teške riječi eskalirale su u kaos kada su zastupnici oporbe tražili povredu poslovnika i krenuli sa njima do stola predsjedavajućeg.

Nakon obraćanja opozicijskih zastupnika, Vučić je izgubio živce i počeo vikati na njih.

"Vi ste Kosovo dali" 

"Možete zamisliti kako je uljudno ponašanje ovo navijanje sa poslovnikom. Vi ste Kosovo dali, a mi ga branimo. Lažovi jedni. Pošto ste već predali Kosovo i Metohiju, ja ću objasniti kako ćemo izliječiti Kosovo i Metohiju. Narod treba vidjeti ovo vaše huligansko ponašanje...", rekao je Vučić.

Uzavrela atmosfera dovela je do toga da su praktično svi zastupnici u Skupštini bili na nogama, nakon čega je šef SNS-a tražio od 'naprednjaka' da sjednu na svoju mesta.

"Pustite ih neka rade što hoće, kažu nema ih u velikim medijima, gostuju više od svih. E sad da vam kažem, kažu došli smo do "non papera". Kažu, mora se pokazati, a to je neoficijelni diplomatski papir... Nisam fasciniran nešto, što biste? Da me tučete? Da se vi pitate, prodali biste Kosovo odavno", poručio je Vučić i rekao zastupniku Jovanoviću da je huligan.

Nova.rs javlja kako je Vučić bio vidno iznerviran nakon incidenta u Skupštini. U nekoliko navrata ušao je u verbalnu raspravu sa zastupnicima oporbe, koje je optuživao za pljačku, za to da ne brinu za Srbiju, te da im nije stalo do teritorijalnog integriteta zemlje.

"Vas trojica da me tučete?"

Vučić tvrdi da su kukavice u Skupštini izazvale nasilje. On se osvrnuo na incidente koji su se dogodili u Skupštini i tučnjavu koja je izbila, pitavši Vojislava Mihailovića iz POKS-a da li ga je on htio tući.

"Jesi ti, Vojo, krenuo da me tučeš? Valjda su mislili da će nekoga uplašiti. Zamislite da se uplašite Miloša Jovanovića i Boška Obradovića. Vas trojica da me tučete? Vi junaci da me tučete? Došli ste da me tučete, je li? Sram vas bilo", rekao je Vučić.

Predaja nije opcija, naša politika bit će da po svaku cijenu sačuvamo mir i stabilnost, da se suzdržimo i ne odgovaramo na provokacije osim ako životi i imovina ljudi ne budu bili ugroženi, rekao je zastupnicima ranije u četvrtak srpski predsjednik Aleksandar Vučić predstavivši plan EU-a za Kosovo kao "non paper".

On je, na posebnoj sjednici Skupštine Srbije o Kosovu, na kojoj se očekivalo da zastupnike upozna s francusko-njemačkim planom za Kosovo, rekao da će ukazati na "sve najlošije točke" te inicijative, ali da ne smije iznijeti cijeli plan, već samo ono što je "najgore za Srbiju".

Europski plan?

Vučić je danima prije sjednice pozivao na "nacionalno jedinstvo".

Prijedlog EU-a, koji podržavaju Njemačka, Francuska, Italija i SAD, Beogradu i Prištini predstavljen je u rujnu i prosincu prošle godine, a predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Beograd inzistira na tome da je formiranje Zajednice srpskih općina na Kosovu ključna točka za nastavak daljnjeg dijaloga o konačnom rješenju.

Vučić je poslije nedavnog sastanka s izaslanicima SAD-a i EU-a izjavio da je Srbija "spremna prihvatiti koncept europskog plana" i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu s Kosovom, a potom je bio izložen pritisku da plan predstavi parlamentu, što ni danas nije u cijelosti učinio, ustvrdivši da je riječ o dokumentu koji ima status "non paper".

Kopirati
Drag cursor here to close