Komentirao i Kosovo

Milanović: Srbija će shvatiti da je prevarena ljubavnica

"Realnost je da Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i da joj primjer Kosova strši kao šiljak".
Vijesti / Politika | 01. 02. 2023. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar koja je stigla u svoju prvu službenu posjetu Hrvatskoj, a na sastanku je važna tema bila europska perspektiva država zapadnog Balkana i proces Brdo – Brijuni.

Hrvatski predsjednik Milanović komentirao je u ponedjeljak svoju izrečenu izjavu o Kosovu za koje je izjavio da je oteto od Srbije i anketirano. Pohvalio je srbijanskog predsjednika Vučića jer nije reagirao odmah, poput brojnih srbijanskih tabloida, nego najavio kako će podrobno preslušati njegovu izjavu.

"Bez oduševljenja, molim. Neka se ugledaju na Vučića i točno vide što sam rekao. Mogao sam reći i da je Srbija ostala bez Kosova ili da je Kosovo Srbiji oduzeto, dođe na isto. Srbija je ostala bez Kosova, nije ga dala dobrovoljno, izgubila ga je u ratu. Ono je u međuvremenu priznato, Hrvatska ga je priznala među prvima i ja okolo, kad god mogu, koristim priliku da ljude uvjerim da priznaju Kosovo ako to nisu učinili, i evropske i latinoameričke državnike, zasad nisam uspio. Da bi Srbija došla na zapad, gdje je dobrodošla, neke stvari se moraju promijeniti", poručio je.

Slovenska predsjednica je poručila kako je stav Slovenije o Kosovu poznat, a poručila je kako je jedini put za države s tih prostora put u Europsku uniju.

"Budućnost država zapadnog Balkana je europski proces koji još nije mrtav" poručila je.

"Situacija u Ukrajini je početak kraja jedne prividne srpsko-ruske romanse u kojoj će Srbija shvatiti da je prevarena ljubavnica. Realnost je da Rusija nešto pokušava s Ukrajinom i da joj primjer Kosova strši kao šiljak. Rusija će morati kad-tad priznati Kosovo ili se praviti da ga priznaje da bi legalizirala ono što radi u Ukrajini. Oni moraju shvatiti da Rusiji smetaju i da tu nema nikakve ljubavi. Srbija će morati na neki način priznati Kosovo, a albanske vlasti će morati dati neki status zajednici srpskih općina na sjeveru Kosova", zaključio je Milanović.

Kopirati
Drag cursor here to close