Jako vodstvo

Donald Trump nominiran za Nobelovu nagradu za mir

Republikanska kongresmenka Claudia Tenney nominirala je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir.
Vijesti / Svijet | 31. 01. 2024. u 08:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republikanska kongresmenka Claudia Tenney nominirala je bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa za Nobelovu nagradu za mir.

Ključna figura

"Donald Trump je bio ključna figura u omogućavanju prvih mirovnih sporazuma na Bliskom istoku u posljednjih 30 godina", rekla je Tenney za Fox News.

Prema njenim riječima, desetljećima su birokrati, profesionalci iz oblasti vanjske politike, kao i međunarodne organizacije inzistirali na tome da su dodatni sporazumi na Bliskom istoku nemogući bez rješenja izraelsko-palestinskog konflikta, a predsjednik Trump je pokazao da to nije istina.

Nobelova nagrada je bila priznanje za mirovni sporazum između Izraela i Egipta 1978. godine, kao i za sporazum iz Osla 1994. godine. Međutim, nije bilo priznanja za Trumpovu ulogu u posredovanju u sporazumu između Izraela i četiri njegova arapska susjeda radi normalizacije ekonomskih i diplomatskih odnosa", navela je.

Napori

Dodala je da su napori Donalda Trumpa koji su bili usmereni ka postizanju Abrahamovog sporazuma bili bez presedana i da to ostaje nepoznato Nobelovom odboru.

"Više nego ikada, dok slabo vođstvo Joea Bidena na međunarodnoj pozornici prijeti sigurnosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu za njegovo jako vođstvo i za njegove napore da se postigne mir u svijetu. Počastvovana sam što mogu da nominitam bivšeg predsjednika i nestrpljiva sam dok čekam da dobije priznanje koje zaslužuje", rekla je ona.

"Fox News" piše da je Donald Trump bio nominiran za nagradu zbog Abrahamovog sporazuma nekoliko puta, ali da nije dobio priznanje tijekom njegovog predsjedničkom mandata, prenosi Tanjug.

Kopirati
Drag cursor here to close