Istanbulska konvencija

Prosvjedi u Turskog zbog Erdoganove odluke preko noći

Erdogan je osobno potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer.
Vijesti / Svijet | 21. 03. 2021. u 08:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više tisuća ljudi prosvjedovalo je u subotu diljem Turske zahtijevajući od predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da odustane od odluke o napuštanju Istanbulske konvencije protiv nasilja nad ženama, piše Hina.

Dosta!

"Poništi svoju odluku, primijeni uredbu!", skandirale su tisuće žena i muškaraca u okrugu Kadikoj u Istanbulu. Prosvjednici su isticali portrete ubijenih žena i transparente na kojima je pisalo "Žene će dobiti ovaj rat".

"Dosta mi je ove patrijarhalne države. Dosta mi je osjećaja nesigurnosti. Dosta!", rekla je jedna prosvjednica.

Manji skupovi održani su u Ankari i u Izmiru, prenose mediji.

Foto: EPA / 

Turska se povukla iz Istanbulske konvencije o ženskim pravima, kojoj je namjena da štiti žene protiv nasilja, a odluka turskog predsjednika objavljena je u službenim novinama rano u subotu.

Erdogan je osobno potpisao konvenciju u Istanbulu dok je bio premijer.

Kasnije je ratificirana u Turskoj, no prema riječima turske platforme Zaustavit ćemo femicid, nikad nije došlo do njezine primjene.

Pravo lice

Odluka o napuštanju Istanbulske konvencije donesena je u trenutku kada je već godinama u porastu broj ubijenih žena, što izaziva bijes organizacija za zaštitu ženskih prava i kritike Europske unije.

Povlačenje Turske iz Istanbulske konvencije je "poražavajuća vijest i ona "ugrožava zaštitu žena" u toj zemlji, istaknulo je Vijeće Europe, paneuropska organizacija čija je Ankara članica i pod čijim je pokroviteljstvom turska vlada potpisala taj sporazum 2011. godine.

Video: Hundreds of women protest Turkey

"To je pravo lice turske vlade, ona potpuno zanemaruje vladavinu zakona i ljudska prava", upozorio je na Twitteru izvjestitelj Europskog parlamenta za Tursku, Nacho Sanchez Amor.

Erdogan je prvi puta spomenuo napuštanje Istanbulske konvencije prošle godine, u pokušaju okupljanja svog konzervativnog biračkog tijela suočenog sa sve većim gospodarskim poteškoćama.

Nasilje nad ženama

Konzervativne i islamističke skupine su ga pozivale da napusti taj sporazum i tvrdile da on šteti "tradicionalnim" obiteljskim vrijednostima i favorizira LGBT zajednicu.

Protivnici turskog predsjednika su u subotu oštro kritizirali povlačenje iz sporazuma.

"Ogorčava najava povlačenja iz Istanbulske konvencije usred noći, dok svakog dana saznajemo za nove slučajeve nasilja nad ženama", izjavio je gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu, jedan od glavnih Erdoganovih protivnika.

"To je gaženje dugogodišnje borbe žena", dodao je.

Prema riječima organizacije Zaustavit ćemo femicid, barem 300 žena ubili su muškarci u Turskoj samo prošle godine, a 77 od početka ove godine, piše Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close