Ovako to izgleda

Kada se pobune grčki studenti

U Ateni i lučkom gradu Patrasu u petak uvečer izbili su sukobi nakon prosvjeda održanih povodom 11. godišnjice kobne policijske pucnjave na tinejdžera, koja je izazvala velike nerede.
Vijesti / Svijet | 06. 12. 2019. u 23:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Ateni i lučkom gradu Patrasu u petak uvečer izbili su sukobi nakon prosvjeda održanih povodom 11. godišnjice kobne policijske pucnjave na tinejdžera, koja je izazvala velike nerede. U sukobima su ozlijeđene dvije osobe, prenosi Anadolu Agency (AA).

U Ateni su mnogi mladi zapalili kante za smeće i bacili kamenje u neredima. Privedeno je najmanje 15 osoba. Vlasti su priopćile da su u Patrasu dvije osobe pozlijeđene, dok je dvoje osumnjičenih uhićeno, a još 20 osoba privedeno na informativni razgovor. U Patrasu, koji je udaljen 210 kilometara od Atine, su demonstranti bacali i molotovljeve koktele na policiju, pa je došlo do oštrih sukoba.

Policija je priopćila da je oko 5.000 ljudi, većinom mladih iz anarhističkih pokreta, sudjelovalo u večerašnjem prosvjedu u Ateni. Prethodno u glavnog grčkom gradu oko 2.000 ljudi prisustvovalo je skupu u podne koji su organizirali studenti.

Prosvjedni marševi održani su u petak i u drugom po veličini grčkom gradu Solunu i u još nekim gradovima u znak sjećanja na smrt 15-godišnjeg Alexandrosa Grigoropoulosa, kojeg je policajac usmrtio tijekom ulične svađe u centru Atine 6. prosinca 2008. godine. Neredi koji su uslijedili u Ateni i drugim gradovima trajali su skoro dva tjedna i bili su najveći u posljednjih nekoliko desetljeća.

Policijski službenik koji je osuđen na zatvor za ubojstvo pušten je na slobodu početkom ove godine nakon što mu je u žalbenom postupku smanjenja kazna.

Kopirati
Drag cursor here to close