Optužbe za korupciju

Južnokorejski sud produžio pritvor bivšoj predsjednici Park

Park se nije pojavila na nekoliko saslušanja navodeći da ima zdravstvene probleme poput boli u nožnom prstu.
Vijesti / Svijet | 13. 10. 2017. u 15:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južnokorejski sud je u petak odlučio produžiti pritvor smijenjenoj predsjednici Park Geun-hye kojoj se sudi zbog optužbi za korupciju, uključujući primanje mita.

Središnji okružni sud u Seulu je izdao još jedan nalog za uhićenje Park koji znači da ova bivša čelnica u pritvoru provede dodatnih šest mjeseci, izvještava Xinhua.

Park je privedena krajem ožujka nakon što je ustavni sud naredio njenu smjenu zbog korupcijskog skandala u kojem su učestvovale Park i njena dugogodišnja prijateljica Choi Soon-sil.

Prvobitni nalog za uhićenje ističe u ponedjeljak. Po lokalnom zakonu, osoba osumnjičena za kaznena djela može u pritvoru provesti i do šest mjeseci, ukoliko postoji nalog za pritvaranje.

Lokalni mediji su prenijeli objašnjenje suda u kojem se navodi da je produženje pritvora opravdano zbog "zabrinutosti za uništavanje dokaza".

Tužitelji su zatražili produženje pritvora kazavši da, ukoliko se Park bude sudilo dok je ona van pritvora, ona se neće pojavljivati na saslušanjima i to će opravdavati zdravstvenim problemima ili pripremama za izjašnjavanje.

Park se nije pojavila na nekoliko saslušanja navodeći da ima zdravstvene probleme poput boli u nožnom prstu.

Parkini odvjetnici su također zatražili pojavljivanje velikog broja svjedoka, što je izazvalo kritike da ona namjerno pokušava odužiti saslušanja kako bi joj se sudilo na slobodi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close