Demonstracija sile

Južna Koreja održava rijetku vojnu paradu kao upozorenje Sjevernoj

Parada se održava u sklopu obilježavanja južnokorejskog Dana oružanih snaga, inače prigušenog događaja u odnosu na masovne događaje koje je Sjever organizirao pod vođom Kim Jong Unom, a koji uključuju strateško oružje.
Vijesti / Svijet | 26. 09. 2023. u 07:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Južna Koreja započela je u utorak svoju prvu veliku vojnu paradu u deset godina, s oružjem u rasponu od balističkih projektila do jurišnih helikoptera koji će prolaziti Seoulom u demonstraciji sile dok država zauzima čvršći stav protiv Sjeverne Koreje.

Parada se održava u sklopu obilježavanja južnokorejskog Dana oružanih snaga, inače prigušenog događaja u odnosu na masovne događaje koje je Sjever organizirao pod vođom Kim Jong Unom, a koji uključuju strateško oružje poput interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM).

Govor južnokorejskog predsjednika

U govoru u zračnoj bazi u Seulu, južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol upozorio je Pjongjang protiv upotrebe nuklearnog oružja te obećao da će pojačati potporu vojsci i obrambenoj industriji.

"Ako Sjeverna Koreja upotrijebi nuklearno oružje, njezin će režim biti okončan snažnim odgovorom saveza Južne Koreje i SAD-a", rekao je Yoon obraćajući se vojnicima na kiši.

Cjelodnevni događaj uključivat će tisuće vojnika, južnokorejske domaće tenkove i samohodno topništvo, kao i jurišne zrakoplove i bespilotne letjelice. Pridružit će im se i 300 od 28.500 američkih vojnika baziranih u zemlji, priopćilo je ministarstvo obrane, prenosi Hina.

Vrhunac će biti parada duga dva kilometra koja će prolaziti kroz glavnu trgovačku i poslovnu četvrt Seula do užurbane četvrti Gwanghwamun, koja je ulaz u prostranu palaču u srcu Seula.

Južna Koreja posljednju je vojnu uličnu paradu održala 2013. godine.

Parada i obilježavanje Dana oružanih snaga održavaju se prije samog 1. listopada jer se taj datum ove godine preklapa s velikim državnim praznikom.

Stav prema Sjevernoj Koreji

Događaj se održava nakon što je predsjednik Yoon zauzeo jači stav prema Sjevernoj Koreji pa izlaganje oružja i vojne vježbe predstavljaju kamen temeljac njegove strategije za suzbijanje nuklearnog i raketnog programa Sjevera koji se razvija.

Yoon je obećao brz i snažan odgovor na bilo kakvu agresiju Pjongjanga i aktivno je ojačao vojni savez s Washingtonom i Tokijom otkako je preuzeo dužnost prošle godine.

Parada je započela u zračnoj bazi u Seongnamu u predgrađu Seula, gdje su među izloženom vojnom opremom bili projektili Hyunmoo, presretači projektila L-SAM i izviđačke bespilotne letjelice.

Hyunmoo je jedan od najnovijih projektila J. Koreje, za koji analitičari kažu da je sastavni dio planova Seula za napad na Sjever tijekom sukoba, dok je L-SAM dizajniran da pogodi nadolazeće projektile na visinama od 50 do 60 kilometara.

Prelet aviona F-35 i prvog domaćeg borbenog aviona KF-21 ukinut je zbog lošeg vremena, priopćio je predsjednički ured.

Događaj će također uključivati zajednički prelet južnokorejskih i američkih vojnih zrakoplova kako bi demonstrirali "nadograđeni" kombinirani obrambeni položaj, priopćilo je ministarstvo.

Parada se održava tjedan dana nakon što se sjevernokorejski vođa Kim Jong Un vratio s putovanja u Rusiju, tijekom kojeg je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio jačanje vojne suradnje.

Ako bi Rusija pomogla S. Koreji da poboljša svoje programe naoružanja u zamjenu za pomoć u ratu u Ukrajini, to bi bila "izravna provokacija" , rekao je Yoon.

Kopirati
Drag cursor here to close