Agonija se nastavlja

Juncker: EU se dovoljno prilagodila Britaniji po pitanju Brexita

Ovaj tjedan se u Bruxellesu održava summit EU-a na kojem će se raspravljati o Brexitu, no Juncker ne daje nade da bi moglo doći do nekog važnog pomaka.
Vijesti / Svijet | 20. 03. 2019. u 10:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija je puno učinila kako bi se prilagodila Velikoj Britaniji po pitanju brexita i ne može ići dalje od toga, izjavio je u srijedu, uoči sastanka Europskog vijeća, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

"Neće biti dodatnog pregovaranja, niti novih pregovora ili dodatnih jamstava pored onih koja su već data. Uvelike smo izašli ususret Britaniji, više od toga ne možemo", kazao je šef Komisije za njemački radio Deutchlandfunk.

Dodao je da koliko on zna, pismo koje je premijerka Theresa May najavila uputiti Europskoj uniji, a u kojem bi zatražila odgodu Brexita, još nije stiglo.

Ovaj tjedan se u Bruxellesu održava summit EU-a na kojem će se raspravljati o Brexitu, no Juncker ne daje nade da bi moglo doći do nekog važnog pomaka.

"Moje mišljenje, danas u osam sati ujutro, je da nećemo ovaj tjedan ništa postići i da ćemo se morati sastati ponovo sljedeći tjedan", kazao je Juncker, dodajući da Brexit bez sporazuma nije nešto što se priželjkuje te da Britanija mora ponuditi jasne prijedloge.

Po britanskim medijima, May bi u svom pismu EU-u za koje kažu da će biti poslano u srijedu trebala zatražiti kraću odgodu Brexita od oko tri mjeseca.

Britanija bi po inicijalnom planu trebala izaći iz EU-a 29. ožujka. Sporazum koji je May postigla s Europskom unijom o izlasku dvaput je odbijen u britanskom parlamentu.

U Europskoj uniji ističu da nema nikakvih izgleda za ponovno otvaranje pregovora o sporazumu koji je May postigla s Bruxellesom i očekuju da premijerka May dođe na summit s jasnim planom što želi.

Plan britanske premijerke da do početka summita i treći put stavi na glasanje sporazum koji je ispregovorala s EU-om i koji je dosad dva puta odbačen u parlamentu, doveden je u pitanje u ponedjeljak kada je predsjednik Donjeg dom John Bercow rekao da nije moguće staviti sporazum ponovno na glasanje ako nije došlo do bitne promjene u njegovu sadržaju.

Kopirati
Drag cursor here to close