Roth

EU je 'iscrpljena' Brexitom

Govoreći na sastanku sa svojim kolegama iz EU radi pripreme summita čelnika u ovoj sedmici, Roth je izjavio da "smo istinski iscrpljeni ovim pregovorima".
Vijesti / Svijet | 19. 03. 2019. u 11:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački ministar za europska pitanja Michael Roth izjavio je u utorak da Brexit nije igra i da je EU iscrpljena dvogodišnjim mučnim i teškim pregovorima oko britanskog napuštanja bloka. 

Govoreći na sastanku sa svojim kolegama iz EU radi pripreme summita čelnika u ovoj sedmici, Roth je izjavio da "smo istinski iscrpljeni ovim pregovorima".  

''Očekujem jasne i precizne prijedloge britanske vlade'', kazao je Roth. 

''Ovo nije igra. Ovo je izuzetno ozbiljna situacija, ne samo za narod u Ujedinjenom Kraljevstvu, nego i za narod u Evropskoj uniji'', izjavio je Roth novinarima.  

On je naglasio njemačku poziciju prema sporazumu koji je EU postigla s britanskom premijerkom Theresom May u novembru prošle godine da je "ključni prioritet spriječiti Brexit bez sporazuma". 

Britanija bi trebala napustiti EU 29. ožujka, ali nakon što njeni poslanici nisu podržali sporazum premijerke s EU, očekuje se da May zatraži od čelnika na summitu EU produženje datuma Brexita, prenosi Associated Press. 

Merkel će se boriti za primjeren Brexit 

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u utorak da će se boriti za primjeren Brexit do britanskog planiranog napuštanja Europske unije 29. ožujka. 

Merkel, upitana je li spremna ponuditi britanskoj premijerki Theresi May novi sporazum o Brexitu, izjavila je da je "uočila s interesom" odluku predsjednika parlamenta da May mora iznijeti svoj dva puta odbijeni sporazum o razlazu na treće glasanje.  

''Sada ćemo vidjeti šta će nam Theresa May reći, kakve su joj želje, mi ćemo pokušati odgovoriti na njih'', izjavila je Merkel na konferenciji u Berlinu. 

''Vrlo pažljivo ćemo pratiti kako britanska vlada reagira na ono što je rečeno jučer u parlamentu. Što se tiče toga kako da se nosimo s tom situacijom, ne mogu procijeniti što će biti odlučeno u četvrtak, na summitu EU. Mnogo je toga neizvjesno'', kazala je njemačka čelnica 

U potezu koji je pojačao osjećaj krize u Lonodonu i ogorčenje u europskim prijestolnicama samo nekoliko dana prije 29. ožujka kada je planiran britanski odlazak, predsjedavajući britanskog parlamenta John Bercow šokirao je u ponedjeljak vladu premijerke May odlukom da ne može podnijeti na glasanje drugi sporazum o Brexitu ukoliko ne bude suštinski drugačiji od prvog.  

''Borit ću se do posljednjeg trena 29. ožujka za primjereni Brexit. Nemamo mnogo vremena za to'', izjavila je Merkel. 

Upitana hoće li biti spremna odobriti odgodu Brexita, Merkel je odgovorila kako želi imati vrlo dobre odnose s Britanijom čak i nakon Brexita, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close