Potresno svjedočenje

Julija Navaljna: Putin je mog supruga ubio novičokom

"Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju.
Vijesti / Svijet | 19. 02. 2024. u 13:47 Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Julija Navaljna, udovica ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog, u ponedjeljak je u videoporuci poručila da će nastaviti djelo svog supruga i boriti se za slobodnu Rusiju. "Želim živjeti u slobodnoj Rusiji, želim izgraditi slobodnu Rusiju", rekla je Navalna u videoporuci s naslovom: "Nastavit ću rad Alekseja Navaljnog".

"Vladimir Putin ubio je mog supruga", dodala je Navaljna, ističući da će surađivati s ruskim narodom kako bi se borila protiv Kremlja i stvorila novu Rusiju. Kremlj je porekao umiješanost u njegovu smrt. Navaljna optužuje ruske vlasti da skrivaju njegovo tijelo i čekaju da nestanu tragovi nervnog otrova novičoka. Saveznici Navaljnog znaju zašto je njen suprug ubijen i uskoro će otkriti detalje, uključujući imena osoba uključenih u njegovo ubojstvo, rekla je.

Sindrom iznenadne smrti?

Ruski istražitelji još nisu utvrdili uzrok smrti Alekseja Navaljnog niti je jasno koliko će vremena trebati da se donesu službeni zaključci, rečeno je danas njegovoj majci. Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, pao je u nesvijest i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji Polarni vuk u Harpu, oko 1900 km sjeveroistočno od Moskve, gdje je služio tridesetogodišnju zatvorsku kaznu, priopćeno je iz zatvorske službe.

Njegovoj majci Ljudmili rečeno je u subotu u zatvoru da je umro od "sindroma iznenadne smrti", nedefiniranog izraza za razne smrtonosne srčane bolesti. Glasnogovornica Navaljnog Kira Jarmiš rekla je da je njegovoj 69-godišnjoj majci i odvjetnicima rečeno da je službena provjera uzroka smrti produžena i da se ne zna koliko će trajati.

Majku nisu pustili u mrtvačnicu

Uzrok smrti je neutvrđen, rekla je Jarmiš, dodajući da ruske vlasti lažu i odugovlače. Njegovoj majci i odvjetnicima nije danas bilo dopušteno ući u mrtvačnicu u tom arktičkom gradu u blizini zatvorske kolonije, gdje se, tvrde vlasti, Navaljni srušio i na mjestu umro, rekla je glasnogovornica.

"Na pitanje nalazi li se unutra Aleksejevo tijelo osoblje mrtvačnice nije dalo odgovor", tvrdi Jarmiš. Smrću Navaljnog, bivšeg odvjetnika, razjedinjena ruska oporba ostala je bez svojeg najkarizmatičnijeg i najhrabrijeg vođe dok se predsjednik Vladimir Putin priprema za izbore koji bi ga mogli zadržati na vlasti najmanje do 2030.

"Točno znamo zašto je Putin prije tri dana ubio Alekseja"

"Najvažnija stvar koju možemo učiniti za Alekseja i za sebe jest da nastavimo s borbom, čak i žešće nego prije. Moramo iskoristiti svaku priliku da se borimo protiv rata, protiv korupcije, protiv nepravde, da se borimo za poštene izbore i slobodu govora, da se borimo za svoju zemlju", kazala je.

"Točno znamo zašto je Putin prije tri dana ubio Alekseja. Saznat ćemo tko je točno izvršio ovaj zločin. Imenovat ćemo ubojice i pokazati njihova lica. Putin je ubio oca moje djece. Putin mi je uzeo ono najdragocjenije što sam imala, meni najbližu osobu i nekoga koga sam voljela najviše na svijetu. Ali Putin je svima vama uzeo Navaljnog", dodala je udovica, a prenosi Meduza.

"Aleksej je umro u zatvoru nakon tri godine mučenja i agonije"

"Aleksej je umro u zatvoru nakon tri godine mučenja. Nije bio iza rešetaka kao drugi zatvorenici. Mučili su ga. Držali su ga u maloj betonskoj samici. Samo si zamislite: soba od šest ili sedam četvornih metara, u njoj nema ničega osim stolca, umivaonika, rupe u podu umjesto WC školjke i kreveta koji je pričvršćen za zid tako da ne možete leći. Šalica, jedna knjiga i četkica za zube. Ništa drugo", opisala je Navaljna.

No unatoč tome što su ga tri godine mučili i izgladnjivali, kazala je udovica, njen suprug nije odustao. "Ne samo da nije odustao nego nas je cijelo vrijeme podržavao: hrabrio nas, smijao se, šalio, inspirirao. Ni u djeliću sekunde nije posumnjao za što se bori", rekla je.

"Čekaju da nestanu tragovi još jedne serije novičoka"

"Putin ga je ubio upravo zbog te upornosti. Ubio ga je na sramotan i kukavički način, ne usuđujući se čak ni pogledati ga u oči. Na isti, podli i kukavički, način sada skrivaju njegovo tijelo, odbijaju ga pokazati njegovoj majci. Ne žele ga predati, patetično lažu i čekaju da nestanu tragovi još jedne serije novičoka", kazala je Navaljna.

"Ubivši Alekseja, Putin je ubio pola mene - pola mog srca i pola moje duše. Ali još uvijek imam drugu polovicu. A ona mi govori da ne smijem odustati", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close