Misterija

Nestalo tijelo Alekseja Navaljnog, Rusi kažu da je “umro od sindroma iznenadne smrti”

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, onesvijestio se i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji "Polarni vuk" u Karpu
Vijesti / Svijet | 17. 02. 2024. u 15:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Reuters / Nestalo tijelo Alekseja Navaljnog,

Osoblje kaznene kolonije reklo je majci i odvjetniku Alekseja Navaljnog da je najpoznatiji kritičar Kremlja umro od “sindroma iznenadne smrti”, objavio je u subotu na X-u Ivan Ždanov, istaknuti saveznik Navaljnog.

Nije poznato gdje tijelo

Navaljnijeva glasnogovornica u subotu je rekla da nije poznato gdje je njegovo tijelo odvezeno jer mrtvačnica, koja se nalazi blizu arktičkog zatvora u kojemu je umro, tvrdi da nije primila njegovo tijelo.

Navaljni, 47-godišnji bivši odvjetnik, onesvijestio se i umro u petak nakon šetnje u kaznenoj koloniji “Polarni vuk” u Karpu, oko 1900 kilometara sjeveroistočno od Moskve gdje je služio 30 godina kazne, objavila je zatvorska uprava.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš rekla je da je njegova majka Ljudmila dobila službenu obavijest o smrti sina. Navaljni je umro 16. veljače u 14:17 sati po lokalnom vremenu, navodi se u toj obavijesti.

“Zahtijevamo da se tijelo Alekseja Navaljnog odmah preda njegovoj obitelji”, rekla je Jarmiš.

Jarmiš je na platformi X objavila da je zatvorski zaposlenik rekao da su ruski istražitelji odnijeli tijelo Navaljnog u Salehard, grad blizu zatvora.

Kada su Navalnijeva majka i odvjetnik stigli u mrtvačnicu u Salehardu, mrtvačnica je bila zatvorena i uvjerili su se da nema Navaljnijevog tijela, rekla je Jarmiš, prenosi Hina.

“Zatvorena je, unatoč uvjeravanjima kolonije da radi i da je Navaljnijevo tijelo ondje”, rekla je glasnogovornica.

Tijelo nije u mrtvačnic

“Odvjetnik je nazvao telefonski broj koji se nalazio na vratima. Rečeno mu je da je već sedma osoba koja ih je danas nazvala. Nemaju Aleksejevo tijelo u mrtvačnici”, dodala je.

Zaposlenik u jedinoj mrtvačnici u Salehardu rekao je Reutersu da Navaljnijevo tijelo nije stiglo.

“Istražni odbor ima milijun opcija”, rekao je zaposlenik, koji nije htio otkriti svoj identitet, nabrajajući druge gradove u regiji – Labitnangi, Nadim i Urengoj – u koje je Navaljnijevo tijelo moglo biti poslano.

“U Salehardu imamo samo jednu mrtvačnicu”, rekao je. “Nisam nikoga zaprimio, nije bilo tijela…ni papira”, dodao je.

Najmanje 212 ljudi privedeno je u petak i subotu na okupljanjima u sjećanje na Alekseja Navaljnog, objavila je skupina za ljudska prava OVD-Info.

Kopirati
Drag cursor here to close