EU

Još dvije milijarde eura za vojnu pomoć Ukrajini

''Ova odluka šalje jasan signal trajne predanosti EU-a vojnoj potpori Ukrajini i drugim partnerima'' - navodi se
Vijesti / Svijet | 08. 03. 2023. u 20:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija povećala je za dvije milijarde eura proračun Europskog fonda za mir iz kojeg se financira obrambena pomoć Ukrajini, navodi se u objavi švedskog predsjedništva Vijeća EU-a.

''Danas su veleposlanici EU-a odobrili dodatnih dvije milijarde eura za Europski mirovni fond. Ova odluka šalje jasan signal trajne predanosti EU-a vojnoj potpori Ukrajini i drugim partnerima'' - navodi se u twitu.

Ranije je objavljeno da su se ministri obrane EU-a složili s prijedlogom da se Ukrajini pruži trenutna vojna pomoć, posebno isporuka topničkih granata 155 mm i 152 mm u roku od nekoliko tjedana, dok će milijarda eura biti dodijeljena iz Europskog fonda za mir kao kompenzacija.

Kako je Ukrinform ranije izvijestio, pozivajući se na ukrajinskog ministra obrane Oleksija Reznikova, Ukrajina se nada da će što je prije moguće dobiti opremu za protuzračnu obranu i dodatno streljivo od svojih partnera iz EU, posebno milijun granata kalibra 155 mm, što će omogućiti zemlji da zaustavi ruski juriš i planiranje protuofanzive za oslobađanje okupiranih područja.

 

Kopirati
Drag cursor here to close