Teško stanje u Pojasu Gaze

Jordan i Egipat odbijaju primiti izbjeglice

"Humanitarno stanje mora se riješiti u samoj Gazi i na Zapadnoj obali. Civili moraju biti zaštićeni u sukobu, bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost", naglasio je Abdulah II.
Vijesti / Svijet | 17. 10. 2023. u 11:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jordan neće prihvatiti nove palestinske izbjeglice, rekao je u utorak kralj Abdulah II. nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu i naglasio da nove izbjeglice neće prihvatiti ni Egipat i da je to "crvena crta".

"Neće biti novih izbjeglica u Jordanu, niti u Egiptu, rekao je jordanski kralj i dodao da može govoriti uime susjednih zemalja o tom pitanju", prenosi agencija dpa.

"Sukob se nije smije voditi preko tuđih leđa"

"To je crvena linija, jer mislim da je takav plan nekih koji žele stvoriti de facto takvu situaciju na terenu.Nema izbjeglica u Jordanu, nema izbjeglica u Egiptu", rekao je kralj na konferenciji za novinare

Sukob između palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Izraela ne smije se voditi preko tuđih leđa, naglasio je jordanski kralj, prenosi HRT.

Humanitarno stanje kao najbitnije pitanje

Nakon neviđenih napada Hamasa na Izrael 7. listopada i uzvratnog izraelskog bombardiranja Gaze kojom vlada Hamas, gotovo milijun od 2,3 milijuna stanovnika Gaze premjestilo se prema Egiptu poslušavši poziv Izraela da se sklone kako bi on mogao izvesti operaciju čišćenja boraca Hamasa.

Jordanski kralj naglasio je važnost dopreme humanitarne pomoći za stanovništvo Gaze.

"Humanitarno stanje mora se riješiti u samoj Gazi i na Zapadnoj obali. Civili moraju biti zaštićeni u sukobu, bez obzira na njihovu vjeru i nacionalnost", naglasio je Abdulah II.

Oglasio se UN

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava rekao je danas da bi izraelska opsada Gaze i naredba o evakuaciji mogle predstavljati međunarodni zločin prisilnog premještanja civila.

"Zabrinuti smo da se ova naredba, u kombinaciji s nametanjem potpune opsade Gaze, ne može smatrati zakonitom privremenom evakuacijom i stoga bi predstavljala prisilno premještanje civila u suprotnosti s međunarodnim pravom", Reuters prenosi izjavu Ravine Shamdasani, glasnogovornice UN-ovog ureda za ljudska prava.

Izraz "prisilno premještanje" opisuje prisilno preseljenje civilnog stanovništva i to je zločin protiv čovječnosti koji je kažnjiv od strane Međunarodnog kaznenog suda.

Kopirati
Drag cursor here to close